5x dit moet je eten en drinken als je probeert zwanger te worden

eten zwanger

Probeer jij zwanger te worden? Let dan op je voeding

We hoeven je niet uit te leggen hoe je zwanger wordt. Het verhaal over de bijtjes en de bloemetjes ken je al wel. Ook weet je ongetwijfeld dat voeding belangrijk is als je zwanger bent. Maar wist je dat het ook erg belangrijk is wat je eet en drinkt als je probeert om zwanger te worden? 

Voedingsstoffen

Wanneer je zwanger bent, is het belangrijk dat jij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat jouw baby sterk en gezond wordt. Maar je hoeft hier niet mee te wachten tot je eindelijk zwanger bent. Nee, volgens experts is het goed om hier al mee te beginnen als je probeert zwanger te raken. Vruchtbaarheidsexpert dr. Bart Kuczera vertelt aan Her Family: “Voedingsstoffen spelen een essentiële rol bij het creëren en behouden van gezonde eicellen en sperma die worden bevrucht, geïmplanteerd en een gezonde baby laten groeien.”

Gebalanceerd dieet

Als er een bakje fruit of noten en een bakje snoep voor je staan, kun je dus beter voor de fruit of noten gaan. “Natuurlijk is er geen ‘wondermiddel’ en over het algemeen raden we een gebalanceerd dieet aan en te streven naar een gezond gewicht, omdat overgewicht of ondergewicht de kans op zwanger worden kan verkleinen”, legt dr. Kuczera uit. In dat gebalanceerde dieet zijn de volgende vijf etenswaren uitermate belangrijk.

1. Groene groenten

Wat is een gezond dieet zonder een ruime dosis groen op je bord? Vooral donkergroene groenten zoals broccoli, bloemkool en spinazie zijn echte vruchtbaarheidsboosters. Zo bevat broccoli een hoge dosis calcium, wat erg belangrijk is als je probeert zwanger te worden. Calcium helpt namelijk bij het reguleren van de zuurwaarde van het voortplantingsstelsel en het verplaatsen van sperma. Daarnaast zit de groente boordevol foliumzuur, vitamine C en andere gezonde vitaminen en mineralen. Ook wil je geregeld een bordje boerenkool wegwerken als je zwanger probeert te raken. Boerenkool zit vol met zwavelrijke antioxidanten, zoals sulforafaan en indool-3-carbinol. Onderzoek suggereert dat deze zwavelverbindingen kunnen helpen bij het ontgiften van de lever, wat cruciaal is voor de vruchtbaarheid en ervoor zorgen dat je lichaam klaar is voor baby’s.

2. Vergeet je fruit (en andere groenten) niet

Natuurlijk is een goede dosis groene groenten niet genoeg, ook fruit en andere groenten zijn belangrijk bij een gebalanceerd dieet. Zo kan het lonen wat extra tomaten, wortels en bananen in te slaan. Tomaten bevatten veel lycopeen, waarvan is vastgesteld dat het het aantal zaadcellen verhoogt én ze sneller laten zwemmen. Bananen zitten boordevol vitamine B6, dat hormonen reguleert en goed is voor de ontwikkeling van ei- en zaadcellen. Tot slot kunnen ook de carotenoïden in wortels je conceptiekansen vergroten.

3. Gezonde vetten

Bij vetten denk je misschien al snel aan pizza, patat en een flinke klodder mayonaise. Ja, zulk voedsel kun je beter zoveel mogelijk laten staan als je zwanger wilt worden. Overigens ook als je niet per se zwanger wilt worden. Maar er zijn ook vetten die wél goed voor je zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noten, avocado, olijfolie en koolzaadolie. Deze gezonde vetten remmen ontstekingen in je lichaam, wat een regelmatige ovulatie en algemene vruchtbaarheid bevordert.

4. Nóg meer noten

Noten zijn niet alleen hartstikke gezond vanwege hun goede vetgehalte, ze bevatten ook vitamine E. Deze vitamine beschermt de DNA in zowel het sperma als de eicellen. Een handjevol amandelen is dus hartstikke goed voor je. Zonnebloempitten zitten weer boordevol zink, dat de vruchtbaarheid ondersteunt door de normale hormoonfunctie, celdeling en ovulatie te reguleren.

5. Ruil je kopje koffie in voor een groene thee

Slecht nieuws voor de koffieliefhebbers: je kunt je kopjes koffie beter laten staan als je zwanger wilt worden.  Experts zeggen dat het drinken van meer dan vijf kopjes koffie per dag, wat neerkomt op ongeveer 500 milligram cafeïne, wordt geassocieerd met een lagere vruchtbaarheid. Matig cafeïnegebruik met een of twee kopjes per dag is echter prima. Wil je toch genieten van een warm drankje? Neem dan een groene thee. Dit bevat een hoog gehalte aan antioxidanten die kunnen helpen om schade aan de voortplantingsorganen te herstellen.

Lees ook: Zóveel maanden duurt het gemiddeld om zwanger te raken

Bron: Her Family | Beeld: Unsplash, Derick McKinney