‘Mijn man staat erop dat zijn moeder bij mijn bevalling is, maar ik wil dit niet’

De vrouw wordt wanhopig van het feit dat haar man niet begrijpt dat ze haar schoonmoeder er niet bij wil hebben

Sofie wordt voor het eerst moeder en kijkt er erg naar uit om haar kleintje voor het eerst vast te houden. Waar ze minder naar uitkijkt is de bevalling. Bovendien zorgt dit ook nog eens voor spanning in haar relatie, want haar man vindt dat zijn moeder er prima bij kan zijn. Dit gaat echter compleet tegen de wens van Sofie in.

Bij de bevalling

“Mijn schoonmoeder wil dolgraag bij mijn bevalling zijn en ze is hier niet subtiel in”, begint Sofie* haar verhaal op het forum Reddit. “Ik heb nadrukkelijk uitgelegd dat dit een privé-ervaring is, waar ik alleen een medisch team en mijn man bij wil hebben. Ik dacht dat dit duidelijk was. Het is mijn lichaam en ik ben de enige die kan bepalen wie het in welke context dan ook te zien krijgt.”

Band met schoonmoeder

Sofie dacht dat het duidelijk was wat ze wel en niet wilde, maar blijkbaar landde dit toch niet bij haar schoonmoeder. “Ik heb geen goede band met haar, maar sinds ik zwanger ben doet ze wel liever tegen me. Al heeft ze het wel de hele tijd over HAAR kleinkind.”

Man toont geen begrip

Onlangs vertelde Sofies man dat hij zijn moeder er toch graag bij wil hebben. “Hij legde uit dat zijn moeder heel graag bij de eerste momenten van onze baby wil zijn. Ik lede hem uit; ‘Als je moeder ons kindje meteen ziet, ziet ze ook hoe ik het kind eruit moet persen en kijkt ze naar mijn vagina.” Maar nog steeds begreep Sofies man haar bezwaar niet. “Ik vertelde hem vervolgens dat ik maar twee prioriteiten heb tijdens mijn bevalling, en zijn moeder en haar gevoelens zijn dat niet.”

Kwetsbaarste moment

De discussie hield nog even aan en het werd erg emotioneel voor Sofie. “Ik ben degene die weeën heeft en een bevalling is het pijnlijkste en de meest kwetsbare ervaring die ik ga meemaken. Ik legde hem uit dat hij me moet beschermen. Iedereen die zijn partner niet beschermt in zo’n situatie vaalt als een partner en daar heb je niets aan tijdens een bevalling.”

Redelijk of niet?

Na de discussie verliet Sofies man het huis en nadat hij terugkwam sprak hij niet tegen zijn vrouw. Sofie vraagt op het forum daarom steun. Het is toch heel redelijk van haar dat ze haar schoonmoeder er niet bij wil hebben, vraagt ze zich af.

Welk advies zou jij Sofie willen geven?

*Sofie is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum doet ze haar verhaal onder de naam expectingbutnotthis.

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Laura Garcia