Kersverse mama is woedend: ‘Mijn moeder plaatste mijn baby op Facebook voor ik dat zelf kon doen’

baby Facebook

De net bevallen vrouw had zelf het nieuws als eerste willen delen

In tijden van social media kunnen we belangrijke levensgebeurtenissen van onze naasten op de voet volgen. Verlovingen, zwangerschapsfoto’s, echo’s en geboortekaartjes verschijnen regelmatig op de tijdlijn. Dat gaat niet altijd volgens plan. Kersverse moeder Mila is niet te spreken over hoe haar moeder is omgegaan met het delen van haar babynieuws: “Het voelt alsof ze iets bijzonders van me heeft afgenomen.”

Geboortenieuws op Facebook

Kort na de bevalling van haar zoontje belandt Mila in een knallende ruzie met haar moeder. Op het forum Reddit vraagt de jonge vrouw om advies over haar situatie. Tijdens haar zwangerschap voelde Mila niet de behoefte om al haar baby-updates op Facebook te delen, maar het heugelijke nieuws dat haar zoontje is geboren wil de trotse moeder wel graag bekendmaken op het platform. Ze wacht wel even met het plaatsen van het berichtje, omdat de eerste paar dagen na de bevalling al hectisch genoeg zijn. Dan ziet Mila dat haar moeder het nieuws inmiddels al heeft gedeeld.

In het ziekenhuis

Mila’s zoontje moet na de bevalling een tijdje in het ziekenhuis blijven. De jonge moeder is bezorgd en houdt zich helemaal niet bezig met social media. Ook wil Mila niet de hele dag vragen moeten beantwoorden over de gezondheid van haar zoontje. “Ik wist ook niet wanneer hij mee naar huis mocht en het was een zware tijd,” vertelt ze hierover. “Ik had de energie niet om alle vragen van vrienden en kennissen te moeten beantwoorden.” Toch komen er allerlei felicitaties en bezorgde berichten binnenstromen: “Zonder dat ik het wist en zonder dat ze het aan mij had gevraagd, had mijn moeder al een bericht over mijn zoon op Facebook geplaatst.”

Laaiende ruzie

Het feit dat haar moeder het babynieuws met al haar vrienden en familie heeft gedeeld, maakt Mila boos en verdrietig. “Ik vertelde mijn moeder dat ze mij eerst had moeten vragen of het mocht. Het voelde alsof ze iets bijzonders van me had afgenomen. Het was iets waar ik tenminste controle over had terwijl mijn zoon in het ziekenhuis lag en ik niet bij hem kon zijn. Mijn moeder zag dit als een persoonlijke aanval.” De twee krijgen laaiende ruzie door het Facebook-bericht.

Trotse oma

Na de ruzie vraagt Mila zich af of zij nu zelf slecht uit de verf komt. “Mijn moeder was gewoon trots op haar kleinzoon en wilde dat delen,” peinst Mila. “Nu heeft ze gezegd dat ze nooit meer trots zal zijn op mijn zoon, mijn partner of op mijzelf.”

Hart onder de riem

Veel lezers van het forum steken Mila een hart onder de riem: “Je moeder mag trots zijn op haar kleinzoon zonder dat ze dat op Facebook hoeft te delen.” Een andere lezer is het daarmee eens: “Ik snap niet waarom zoveel grootouders denken dat ze het nieuws eerder mogen delen dan de ouders zelf.” Andere forumbezoekers vragen zich af of Mila voor haar bevalling wel duidelijk heeft laten weten dat haar moeder niets mocht delen. “Je kunt niet verwachten dat iemand een regel volgt als ze niet van het bestaan afwisten,” zegt een kritische lezer. “Hoe lang wilde je het geheim houden? Je had kunnen weten dat zulk nieuws altijd binnen de kortste keren uitkomt.” Wat denk jij dat de jonge moeder en grootmoeder hadden moeten doen?

Mila is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum Reddit deelt ze haar verhaal onder de naam Onelove306.

Lees ook: Zwangere vrouw: ’Ik wil niet dat mijn man de naam van ons kindje kiest’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash