Onderzoek: zoveel vrouwen drinken toch tijdens zwangerschap

drinken zwangerschap

‘We vinden de uitslag erg zorgelijk’, aldus de onderzoekers

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor een ongeboren kind. Toch blijkt uit onderzoek dat niet iedere zwangere vrouw het zo nauw neemt met de voorschriften. Een op de twintig drinkt tóch af en toe een glaasje.

Bloedonderzoek

In het Rotterdamse Erasmus MC is een nieuwe test ontwikkeld waarmee kan worden gezien of zwangere vrouwen hebben gedronken. Dit gebeurt door middel van bloedonderzoek. En verwacht niet dat de alcohol na een paar uurtjes niet meer zichtbaar is in het bloed: de test laat zien of zwangere vrouwen de afgelopen twee weken alcohol hebben genuttigd.

1 op 20

Uit een onderzoek onder 700 zwangere vrouwen bleek dat vijf procent in die afgelopen twee weken weleens alcohol had gedronken. Die uitkomst suggereert dat een op de twintig vrouwen de alcohol niet laten staan, ook wanneer ze weten dat ze in verwachting zijn.

Zorgelijke uitslag

Een erg zorgelijke uitslag, zo vindt gynaecoloog Hilmar Bijma, werkzaam in het Erasmus MC. “Want alcohol is een schadelijke stof voor de ontwikkeling van het kind en ook een lage hoeveelheid kan schadelijk zijn”, benadrukt Bijma. “Als de moeder alcohol drinkt, heeft dat verschillende gevolgen. Een verhoogde kans op een miskraam, een doodgeboren kindje, groeiproblemen en – bij ernstig gebruik – een verhoogde kans op vroeggeboorte. Bovendien kan blootstelling aan alcohol ernstige gedrags- en ontwikkelingsproblemen veroorzaken die levenslang invloed hebben”, vertelt de gynaecoloog aan RTL Nieuws.

Standaard test

Gynaecologen van het Erasmus MC pleiten er nu voor dat zwangere vrouwen de test standaard gratis kunnen afnemen. Vrouwen mogen dit weigeren, maar moeten dan wel aan hun gynaecoloog kunnen uitleggen waarom. Op deze manier kan beter in de gaten worden gehouden of aanstaande moeders drinken tijdens de zwangerschap.

Lees ook: 5 dingen die je tijdens je zwangerschap wél zou moeten doen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels