‘Ik wil mijn baby voeden wanneer het nodig is, niet volgens een schema’

voeden schema

‘Zeggen dat ik boos was op de dokter is een understatement’

Sabrina* en haar man Rutger zijn drie maanden geleden de trotse ouders geworden van een dochtertje. Van de arts hebben ze een slaap- en voedingsschema voor de kleine spruit gekregen, die ze trouw opvolgden. Totdat de baby ineens flink afviel. Sabrina wil nu stoppen met het voedingsschema en hun dochtertje voeden wanneer ze er zelf om vraagt. Haar man is het daar echter niet mee eens… 

Voedingsschema

“Mijn man en ik hebben die maanden geleden een baby gekregen. Tot nu toe is het een blije en gelukkig baby, die erg veerkrachtig is”, begint Sabrina haar verhaal op het forum Reddit. “Het ging erg goed met haar en ze sliep al hele nachten door. Van de arts hebben we een schema voor haar dutjes en maaltijden gekregen”, gaat ze verder. “Volgens het schema moest ze een dutje doen, eten zodra ze wakker werd, twee uur spelen en vervolgens weer herhalen”, deelt Sabrina. Helaas had het slaap- en voedingsschema niet het gewenste effect. “Onze voorheen blije baby was niet te spreken over haar nieuwe ritme.” Toch probeerden Sabrina en Rutger het schema aan te houden, omdat het op advies van de dokter was.

Verkeerd effect

Helaas kreeg de baby toch gelijk en bleek het voedingsschema een verkeerd effect te hebben. “Mijn melkaanvoer is verpest, waardoor ik niet meer goed borstvoeding kan geven”, vertelt Sabrina. “Bovendien begint onze dochter af te vallen. Ik moet nu medicijnen gebruiken om de borstvoeding weer op te wekken en we vullen de voeding aan met flesjes. Zeggen dat ik boos was op de dokter is een understatement”, zegt ze. “Ik deed dit alles alleen op zijn advies!”

Voeden wanneer nodig

“Sinds ik hoorde dat ze was afgevallen, voed ik onze dochter alleen nog op verzoek en vul ik aan met flesvoeding”, gaat de kersverse moeder verder. Ze loopt nu echter tegen een meningsverschil aan met haar man. “Hij vindt dat we nog steeds hetzelfde schema van moeten volgen. Volgens Rutger ‘verpesten’ we ons leven als we van de routine afstappen, omdat onze dochter dan weer de leiding krijgt.”

Meningsverschil

Sabrina is het hier uiteraard niet mee eens. “Ik zei dat ik ons kindje liever voedt als ze hongersignalen vertoont, in plaats van vast te houden aan iets waarvan we weten dat het niet goed werkt. Rutger zegt dat hij me met rust zal laten wat betreft deze beslissing, maar dat ik niet bij hem moet komen als het toch misgaat”, zegt ze. “Hij zei ook dat als ik ervoor kies dit te doen, hij me helemaal niet meer zal helpen als ik weer aan het werk ga – aangezien het schema is opgesteld om te helpen bij die overgang.”

Sabrina voelt zich rot over de situatie en wil geen ruzie met haar man. “Maar ik wil ook niet dat het gewichtsprobleem blijft voortduren. Hij zegt dat hij me weer zal helpen als ik me volgens een schema voed en aanvul met flesvoeding zodat ze op gewicht blijft.” Wat zou jij Sabrina adviseren?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum deelt de vrouw haar verhaal onder de naam Glittering_Feed_3963.

Lees ook: ‘Ik vind het onzin dat mijn 1-jarige neefje een smartphone gebruikt’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels