10x hier zijn pasgeboren baby’s gek op

Pasgeboren baby’s zijn dol op deze tien dingen

Pasgeboren baby’s kunnen nog niet zoveel: ze kunnen huilen, slapen, de luier vol poepen en drinken. Dus hoe vermaak je deze kleintjes dan? 

10. Rust, reinheid en regelmaat

Een ouderwetse uitspraak, maar op pasgeboren baby’s nog steeds van toepassing. Baby’s moeten natuurlijk veel slapen en raken gauw overprikkeld. Daarom is het van groot belang dat je baby veel rust krijgt. Ook reinheid is belangrijk: op tijd een schone luier omdoen is voor iedereen plezierig. Als laatste de regelmaat: een baby raakt gewend aan een ritme en voelt zich daar ook goed bij. Houd een regelmatig ritme aan om je baby gelukkig te houden.

9. Sabbelen

Baby’s vinden het superleuk om aan allerlei dingen te sabbelen en stoppen daarom alles in hun mond. Het zuigreflex is namelijk erg groot bij pasgeboren baby’s. Ze voelen zich rustig als ze lekker kunnen sabbelen, dus laat ze lekker hun gang gaan op een speen, vinger en natuurlijk de borst of fles.

8. Praten

Baby’s vinden het leuk om geluiden te horen, vooral stemmen. Ze begrijpen niet wat gezegd wordt, maar babbel er gerust op los tegen je baby. Zing ook eens een liedje! Dit is goed voor de spraakontwikkeling van een baby en ze vinden het ook nog eens heel leuk als mensen tegen ze praten.

7. Wandelen

Even een lekkere frisse neus halen is goed voor mama en baby. Of het nu in de kinderwagen of een draagzak is: je baby vindt het leuk om lekker te wandelen. Daarnaast kunnen ze er goed van slapen!

6. Knuffelen

Pasgeboren baby’s kunnen niet zonder knuffelen. Huid-op-huidcontact is erg goed voor hun ontwikkeling en algehele gezondheid. Daarom willen veel baby’s het liefst de hele dag vastgehouden worden. In een zak op mama’s buik of lekker op de bank bij papa: ze krijgen echt geen genoeg van lichamelijk contact. Je kunt baby’s niet te veel knuffelen, dus pak ze maar lekker vast!

5. Glimlachen

Uit onderzoek blijkt dat baby’s al op jonge leeftijd gezichtsuitdrukkingen herkennen, waardoor ze ook signalen van stress en boosheid oppikken. Baby’s worden ontzettend blij van een glimlach, want zelfs een neutrale uitdrukking kunnen ze als negatief beschouwen. Dus, laat die pareltjes van je stralen en lach vooral veel naar je baby!

4. Andere baby’s

Het is heel goed voor de ontwikkeling van je kindje om met andere baby’s om te gaan. Ze leren namelijk door te observeren en doen dus mama en papa, maar ook oudere broers en zussen na. Door ze te laten kennismaken met andere baby’s leren ze nog meer!

3. Spiegels

Baby’s vinden spiegels enorm leuk speelgoed. Als je samen met je baby in de spiegel kijkt zal hij of zij eerst naar jou kijken, maar later begint je baby ook zichzelf te herkennen. Ze kunnen bewegingen volgen en ook helpt het ze met het leren om hun hoofdje op te tillen als ze op hun buik liggen.

2. Zwart-wit

Pasgeboren baby’s zien nog niet zo veel en herkennen geen kleuren. Wel zien ze contrasten. Daarom reageren ze op contrasten zoals zwart-wit. Hoe groter het contrast, hoe leuker ze het vinden.

1. Mama

Wat pasgeboren baby’s het aller-aller-leukste vinden: MAMA! Ze zijn gek op hun moeder: haar gezicht, haar stem, haar geur. Draag je baby daarom gerust bij je in een draagdoek en hou je baby lekker vast. Ze zijn tenslotte niet lang zo klein…

Lees ook: Vader in spe: ‘Mijn vrouw bedacht samen met haar zus een naam voor ons kind’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Babygaga | Beeld: Tim Bish (Unsplash)