Van pijn tot het effect op je baby: alles over de ruggenprik

ruggenprik

We zetten de meest gestelde vragen op een rijtje

De ruggenprik kan voor veel verlichting zorgen tijdens een bevalling, maar is er nog steeds veel onduidelijkheid over de prik. Doet het pijn? Is het slecht voor de baby? En wat doet het met je lichaam? Een anesthesist deelt zijn kennis en geeft antwoord op de meest prangende vragen. 

Doet een ruggenprik pijn?

Pijn tijdens een bevalling? Liever niet. Een ruggenprik zou die pijn kunnen verlichten, maar er wordt nog vaak gedacht dat die ruggenprik ook erg pijnlijk kan zijn. Anesthesist Dr. Stephen Freiberg wil daar graag wat duidelijkheid over scheppen. Zo’n ruggenprik hoort volgens hem geen pijn te doen.

“De anesthesioloog of anesthesiemedewerker gebruikt een heel kleine naald om de huid en de diepere weefsels te verdoven”, vertelt hij daarvoor aan Her Familie. Dit wordt volgens Freiberg door patiënten omschreven als ‘de ergste pijn’, omdat je dan een brandend gevoel van de verdoving kunt ervaren. “Je kunt het vergelijken met het gevoel van een bijensteek, maar het verdwijnt snel.”

Voel je niets meer tijdens de bevalling?

Ten onrechte wordt ook nog weleens gedacht dat vrouwen niets meer voelen van de hele bevalling, maar ook dit misverstand wil Freiberg graag de wereld uithelpen. “Het doel van een epidurale bevallingskatheter is om analgesie te bereiken, niet om anesthesie te bereiken. Analgesie betekent pijnverplichting.” De anesthesist vervolgt dat hij als doel heeft om de bevallingspijn met 60 tot 70 procent te verminderen.

Kan het schadelijk zijn voor de baby en moeder?

Een andere opvatting over de ruggenprik is dat-ie schadelijk kan zijn voor jezelf of voor de baby. Over dat laatste kan Freiberg meteen opheldering geven. De kans dat het schadelijk is voor je kindje is ontzettend klein. “De hoeveelheid medicatie die de baby bereikt is heel, heel, heel erg klein en er is geen bewijs dat het schadelijk is voor de baby.”

Ook voor de moeder is het bijna nooit schadelijk. Wel kan een vrouw wat plaatselijke pijn ervaren op de plek waar ze de prik kreeg. Al heeft die rugpijn vaak ook met andere zaken te maken, bijvoorbeeld met de spierspanning van de zwangerschap, het persen en de positie waarin de vrouw zich bevindt tijdens de bevalling.

Lees ook: Expert waarschuwt dat dit ene kinderprogramma ‘als een drug is’ voor het kinderbrein

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Marie Claire | Beeld: Pexels