10 tips om het geven van borstvoeding een stuk makkelijker maken

Borstvoeding geven lijkt makkelijker dan het is

Hoera, je baby is geboren! Grote kans dat je van plan bent om borstvoeding te geven, aangezien dit voor zowel jou als je kleine erg veel voordelen met zich meebrengt. Borstvoeding bevat namelijk antistoffen, die je pasgeboren kindje beschermen tegen verschillende allergieën. Borstvoeding is daarnaast altijd bij de hand, heeft een geschikte temperatuur en bevat de juiste samenstelling voor jouw baby. Toch kan het voeden behoorlijk spannend zijn en in sommige gevallen alles behalve soepel verlopen. Genoeg redenen om een aantal tips & tricks te geven! 

Zo maak je het jou en je baby zo gemakkelijk mogelijk.

1. Een borstvoedingscursus

Het klinkt misschien gek, maar een borstvoedingscursus gaat je een hoop zelfvertrouwen geven. Ben je in verwachting van je eerste kindje? Grote kans dat zowel jij als je partner niet veel verstand hebben van borstvoeding. Door een borstvoedingscursus te volgen leer je precies hoe het voeden werkt en word je klaargestoomd voor het echte werk.

2.  Voeden op verzoek

Je zou het liefst een logisch schema volgen als het gaat om borstvoeding geven. Sorry, helaas gaat die vlieger niet op. Je weet wanneer je je kleine moet voeden door te luisteren naar de voedingssignalen die je baby geeft, zoals het likken met de tong of zuigen op de handjes. Merk je dit op? Dan is het tijd om te voeden.

3. Geen fopspeen

Wanneer je je kleine al vlak na de geboorte op een speen laat sabbelen, zal je baby een verkeerde drinktechniek aanleren. Het sabbelen op een speen is anders dan een tepel, wat voor een zogenoemde ‘tepel-speenverwarring’ zorgt. Dit wil je liever vermijden, dus laat die fopspeen voor wat hij is.

4. Kraamtijd op eigen kamer

In de kraamtijd is het verstandig je baby dicht bij je te houden. Door de kleine op dezelfde kamer te laten slapen, merk je alle kleine voedingssignalen op en ben je dicht in de buurt. Let op: huilen is het allerlaatste signaal wat je baby kan geven. Probeer je baby te voeden vóór het huilen begint.

5. Geheugensteuntje

Omdat we het met een pasgeboren baby al druk genoeg hebben, is het écht lastig om te onthouden uit welke borst je baby bij de laatste voeding heeft gedronken. Probeer eens een armbandje om te doen die je na het geven van de borstvoeding wisselt van je linker- of rechterpols. Zo onthoud je welke borst er tijdens de volgende voeding aan de beurt is.

6. In het openbaar

Borstvoeding geven in het openbaar? Het zal in het begin flink wennen zijn. Trek een hemdje aan of neem een voedingsdoek mee. Zo ben je net iets beter bedekt, waardoor je je meer op je gemak voelt. Wedden dat het voeden dan ook een stuk beter gaat!

7. Voedingskussen

Een voedingskussen klinkt overdreven en niet heel erg sexy, maar is een handig hulpmiddel tijdens het voeden. Door een voedingskussen te gebruiken ligt je baby op dezelfde hoogte als je tepel, waardoor je minder getrek aan je tepel ervaart.

8. Let op je eigen voeding

Wist je dat alles wat jij eet en drinkt van invloed is op je moedermelk? Het is daarom een goed idee om alcohol en ongezond voedsel zo veel mogelijk te laten staan. Om de melkproductie te stimuleren is het verstandig om veel zuivel en haver binnen te krijgen. Probeer dit in je dieet te verwerken en je baby zal je dankbaar zijn.

9. Kies de juiste bh

Waarschijnlijk vind je het een prettig gevoel om je borsten goed en strak te ‘verpakken’. Toch is het niet verstandig om te kiezen voor een strakke bh, aangezien dit kan leiden tot verstopping. Ga daarom voor comfortabel en vermijd de strakke varianten.

10. Je eigen gevoel

Tot slot is dit toch wel de belangrijkste tip van de tien. Tijdens en na je zwangerschap ga je hoogstwaarschijnlijk overspoeld worden met tips, aanwijzingen, regeltjes en adviezen. Lief, maar je zit er niet altijd op te wachten. Probeer te allen tijde op je eigen moedergevoel af te gaan en luister naar je baby en je hart. Wedden dat het helemaal goed gaat komen?

Lees ook: 10 momenten na de bevalling waarover je nooit iemand hoort

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Verloskunde Bergeijk, Mama Enzo | Beeld: Unsplash