De populairste oud-Hollandse babynamen

babynamen

Welke naam is jouw favoriet?

Op dit moment zijn veel internationale, moderne namen erg populair, maar je hoeft zeker niet de grens over voor een leuke babynaam. Oud-Hollandse namen maken een comeback en om je vast wat inspiratie te geven zetten we de leukste namen voor je op een rijtje. 

Meisjesnamen

Oud-Hollandse namen hoeven zeker niet ouderwets te zijn. Het zijn vaak kortere namen die, omdat ze tegenwoordig niet zo vaak meer voorkomen, juist uniek zijn.

Mies: We beginnen met de naam Mies. Deze naam was vroeger ontzettend populair en betekend ‘schitterend.’ Heel toepasselijk want als je het aan ons vraagt is het ook een schitterende naam.

Cato: Deze naam heeft niet alleen een Nederlandse oorsprong, maar komt ook uit het Grieks en Latijn. De betekenis van de naam is ‘de wijze’ of ‘rein’. Mogelijk is Cato afgeleid van de naam Catharina. De prachtige meisjesnaam begint weer steeds populairder te worden.

Loes: Net als andere oude Nederlandse namen heeft de naam Loes zijn oorsprong in het oud-Nederlands. Maar de naam komt ook vaak voor in het Germaans. Loes betekent ‘beroemde strijder’ of ‘strijder om de buit’. Een variant van deze naam, Lou, wordt ook steeds vaker gekozen de laatste jaren.

Fien: Deze oud-Hollandse naam wordt sinds de negentiende eeuw gebruikt als een verkorte variant van de Bijbelse naam Jozefien. Een andere variant van deze naam, Josephina, is ook zeer populair. Bijna 82.500 vrouwen en meisjes dragen deze naam.

Jongensnamen

Teun: Deze naam is al reuze populair en staat op dit moment in de top 30. De naam betekent hoogstwaarschijnlijk ‘de onschatbare’ en is afgeleid van de naam Teunis. Ongeveer 11.000 jongens en mannen in Nederland heten Teun.

Mees: Ook Mees is een favoriet onder veel ouders. De naam staat in de top 50 en betekent ‘oorlogszuchtige’. Ook is een Mees natuurlijk een zangvogel.

Gijs: De naam Gijs  betekent ‘stralend kind van edele afkomst’ en is afgeleid van de Germaanse variant Gijsbert. Vooral in de jaren 90 werd deze naam veel gekozen, maar ook anno 2023 is de naam razend populair.

Aad: Dit is een echte oud-Hollandse naam. De naam is afgeleid van de Italiaanse naam Adrianus. Dit betekent ‘inwoner van Adria’. Sinds het jaar 2000 wordt de naam haast niet meer gekozen. Super-uniek dus!

Lees ook: Op zoek naar een babynaam met de letter I? Dit zijn leuke opties

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: 24Baby | Beeld: Pexels