Zwitserland wint Eurovisie Songfestival 2024

Het was een avond met een beladen sfeer

Gisteravond was het dan eindelijk tijd voor de langverwachte finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Zwitserland ging er met de winst vandoor en schrijft daarmee geschiedenis. De artiest – Nemo – die Zwitserland mocht vertegenwoordigen tijdens het Songfestival, is namelijk de eerste non-binaire persoon die muzikale competitie wint.

Winnaar

Nemo wist met name de harten van de vakjury te veroveren. Het nummer ‘The Code‘ kreeg van maar liefst 21 landen die felbegeerde ‘douze points‘, en ook Nederland schonk het hoogste aantal punten aan Zwitserland. Kroatië wist bij de kijkers thuis echter voor het meeste enthousiasme te zorgen.

The Code kreeg in totaal uiteindelijk 591 punten, een niet heel overtuigende meerderheid. Kroatië greep namelijk maar nét naast de winst. Het verschil? Slechts 44 punten! Na Zwitserland en Kroatië volgden Oekraïne op de derde plek en Frankrijk op de vierde.

De controversiële Israëlische act – die tijdens de finale op een hoop boegeroep, maar tegelijkertijd ook een hoop gejuich kon rekenen – eindigde uiteindelijk op de vijfde plek. Met name de thuisstemmers zorgden ervoor dat het land zo hoog in de ranking eindigde.

Reactie

Nemo is hiermee de eerste non-binaire artiest die deze felbegeerde trofee in de wacht sleept. “Ik hoop dat deze wedstrijd zijn belofte blijft waarmaken en staat voor vrede en waardigheid voor iedereen”, reageert hen na de winst.

“Ik heb de code gebroken, nu breek ik de bokaal. Hopelijk kan ik ‘m fixen en dan kan Eurovisie misschien ook gefixt worden”, ging Nemo verder. Klinkt als een plan!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eurovision Song Contest (@eurovision)

Geen Joost

Hoewel het internationale liedjesfestijn een groot spektakel blijft, is de euforische stemming rondom het Eurovisie Songfestival in Nederland momenteel compleet verdwenen. Afgelopen donderdagavond wist Joost Klein in de tweede halve finale met zijn opzwepende hit Europapa een finaleplek te bemachtigen en zette hij de hele zaal op zijn kop. Maar helaas werd nog geen 48 uur later al bekendgemaakt dat Joost gediskwalificeerd zou zijn door de organisatie van het Songfestival.

Inmiddels weten we dat er een klacht tegen hem werd ingediend wegens bedreiging van een tv-medewerker. Deze situatie leidde helaas tot zijn diskwalificatie. Tijdens de finale hield de artiest zich opvallend stil. Op zijn Instagram Stories verscheen alleen een video van honden die dansen op het nummer ‘Who Let the Dogs Out’. Wat dat mocht betekenen? Joost mag het weten.

Beladen sfeer

De diskwalificatie van de Nederlander heeft heeft wat stof doen opwaaien in Songfestival-land. In de zaal liet het publiek namelijk ook duidelijk merken wat ze vonden van Klein’s uitsluiting. Vlak voor de start van de grand final besloot Nikkie de Jager – omdat ze het oneens is met de beslissing om haar landgenoot te diskwalificeren – niet op beeld te verschijnen om de punten namens Nederland te verdelen. Hierdoor werd het Eurovisie-baas Martin Österdahl die deze klus namens Nederland moest klaren. Enne, op het moment dat hij dat deed, klonk er een luid en duidelijk ‘boe!’ vanuit de zaal.

Al met al een een beladen avond met een bitterzoet randje.

Lees ook: Zóveel lippenstift eten we in ons leven op

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Grazia, NU.nl, NOS, De Telegraaf | Beeld: Sarah Louise Bennet / EBU