Aha! Dit is hoe lang jij jouw make-up kunt bewaren

make-up

Wist jij dit?

Die ene prachtige mascara die je maar niet weg kunt gooien ondanks dat je hem twee jaar geleden hebt gekocht, herken je dat? Er zijn altijd wel van die producten in je make-up stash die je al heel lang hebt. Gooi het weg! Make-up heeft namelijk net als alle andere dingen gewoon een houdbaarheidsdatum. 

Houdbaarheid

Natuurlijk verschilt de houdbaarheid per product. Handig om te weten: op een verpakking staat meestal het PAO-symbool, wat staat voor ‘Period After Opening‘. Dit symbool geeft aan hoeveel maanden je een make-up product kunt gebruiken nadat je hem hebt geopend. Om het makkelijker voor je te maken, hebben we een lijstje gemaakt hoe lang make-up producten meegaan.

  • Lippenstift: acht tot tien maanden.
  • Lipgloss: twaalf tot achttien maanden.
  • Foundation en concealer: twaalf tot achttien maanden.
  • Mascara: drie tot zes maanden.
  • Liquid eyeliner: drie tot zes maanden.
  • Créme producten: twaalf tot achttien maanden.
  • Poeders: twaalf tot achttien maanden.

Lipliner en oogpotlood

Je mist vast de lipliner en het oogpotlood in het rijtje. Dat klopt. Lipliners en oogpotloden kunnen namelijk meestal wat langer mee dan de bovenstaande make-up producten. De reden dat deze langer mee kunnen, is omdat je deze kunt slijpen. Als je toch wil dat je make-up producten nóg wat langer meegaan, moet je je handen wassen voor gebruik, regelmatig je make-up kwasten schoonmaken en de producten niet met je vriendinnen delen. Ook is het verstandig om één soort mascara per keer te gebruiken.

Bacteriën

Als je make-up over de datum is, kan het droog en korrelig worden en kleurpigmenten kunnen afnemen. Daarnaast trekken de producten bacteriën aan die kunnen zorgen voor irritaties, ontstekingen en infecties. Dit kan dus ook de reden zijn dat je huid niet verbeterd na je uitgebreide skin-care routine.

Weg ermee

Het kan geen kwaad als je je make-up ietsje langer bewaart, maar gooi je producten die écht oud zijn weg. Er leeft namelijk van alles in je kwasten, vertelt Jetske Ultee aan Linda.nl. Om erachter te komen of je producten over datum zijn, is het enige wat je hoeft te doen: eraan ruiken. Heeft het een vreemde geur? Gooi het dan meteen weg. Kijk daarna naar de kleur. Is het een andere kleur dan wat je gekocht had? Dan moet je ook dat weggooien. Kijk als laatste naar de textuur van je make-up. Voelt het anders aan op je huid? Weg ermee!

Lees ook: TikTok-hack: een vork gebruiken om make-up aan te brengen

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: Linda.nl | Beeld: Pexels