Dit is hoe vaak je je haar blijkbaar moet wassen tijdens het douchen

haar-wassen

Het is vaker dan je denkt

De meesten van ons hebben geleerd: eerst je haar wassen met shampoo en daarna met conditioner aan de gang gaan. Is het echter wel handig om je haar per douchebeurt maar één keer te wassen? En hoe vaak per week kun je je haar nou eigenlijk het beste inzepen? Wij vertellen het je.

Eerst schoon, dan verzorgd

Helaas, wat we vroeger altijd aangeleerd hebben gekregen is niet optimaal. Het blijkt namelijk beter voor je haar te zijn om het tijdens het douchen twee keer te wassen. Waarom dat zo is? Tijdens de eerste wasbeurt maak je je haar schoon. Je zorgt er dan voor dat zowel je hoofdhuid als je haren geen vettig laagje meer hebben. Een tweede wasbeurt is echter nodig om de verzorgende effecten van je shampoo te zien. Je haarschubben gaan namelijk pas na de eerste wasbeurt goed openstaan, waardoor ze bij de tweede wasbeurt ook van binnenuit schoon worden en de voedende ingrediënten van shampoo opnemen.

Hoe vaak per week?

Hoef jij je haar ook altijd maar één keer te borstelen om alweer sliertjes te zien? Is het voor je gevoel altijd vet? Dan lijkt het een logische keuze om het elke dag te wassen. Toch is het verstandiger om de wasbeurt wat vaker uit te stellen. Het laagje vet in je haar en op je hoofdhuid is namelijk een gevolg van natuurlijke talgproductie en zorgt ervoor dat je kapsel goed beschermd blijft. Bij elke wasbeurt verwijder je dat laagje. Hoe vaker je dat doet, hoe meer talg er geproduceerd zal worden om je haar en hoofdhuid te beschermen. Meer wassen zorgt er dus juist voor dat je coupe sneller vet wordt. Wat wordt aangeraden, is om je haar maximaal drie keer per week te wassen.

Liever niet borstelen

Een extra tip: borstel je haar niet wanneer het nog nat of vochtig is. Het is dan enorm kwetsbaar en breekt dus zo af. Je kunt beter wachten tot je haar volledig droog is of, als je haast hebt, met een föhn aan de slag gaan. Föhnen is echter ook niet al te best voor je lokken. Wil je schade door hitte voorkomen, maar heb je niet de tijd om te wachten tot elke afzonderlijke haarlok opgedroogd is? Schaf dan een speciale haarkam aan die je onder de douche kunt gebruiken.

Lees ook: Dit is hoe je je haar makkelijk kunt krullen met een badjas

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels, Karolina Grabowska