Vreemde, maar handige lifehack: een schaaltje rijst in je kledingkast

kledingkast

Zo ruikt je kast in mum van tijd weer fris

We hebben allemaal wel een pak rijst in de keuken of de voorraadkast staan. Bij rijst denk je waarschijnlijk meteen aan twee dingen: 1. het bereiden van maaltijden, 2. het redden van je smartphone nadat hij in het water is gevallen. Toch heeft rijst nog een andere handige functie. Wist je namelijk dat je het ook kunt gebruiken in je kledingkast? Wij vertellen je hoe!

Vochtige omgeving

Een kledingkast kan al gauw wat vochtig en muf worden. Dit gebeurt vooral als de rest van je woning vochtig is: het vocht zoekt dan een plek. Het trekt richting plekken waar het snel wordt opgenomen, waaronder je kledingkast. Daarnaast kan een kledingkast vochtig worden als je je kleding na het wassen niet lang genoeg laat drogen. Een vochtige omgeving bij je kleding is niet iets wat je wilt, want het kan voor schimmelvorming zorgen. Gelukkig kun je dat op een eenvoudige manier voorkomen met rijst, iets wat iedereen in huis heeft (of snel kan halen).

Minder stank

Wat is de magie achter rijst in je kledingkast? Rijst neemt vocht op uit de ruimte. Dat is ook de reden dat het vaak wordt aanbevolen om je telefoon in rijst te leggen als deze in het water is gevallen. Lucht waarin vocht hangt, wordt ook meteen frisser en draagt minder vieze geurtjes met zich mee. Door een schaaltje rijst in je kledingkast te zetten, wordt al het vocht dus uit die ruimte onttrokken. Je bent dan verzekerd van droge kleding die langer fris blijft ruiken. Heb je een kledingrek in plaats van een kast? Ook dan werkt deze hack: je hoeft er dan alleen maar voor te zorgen dat de rijst in de buurt van je kledingrek staat.

Zelf de geur kiezen

Wat heb je nodig voor deze hack? Het is heel simpel: alleen een kopje witte rijst, geurende olie, een lapje stof, een elastiekje en een schaaltje. Meng de rijst met een aantal druppels olie (ergens tussen de vijftien en twintig) in het schaaltje. Dek het af met een stukje stof, zodat de rijst er niet uitvalt. Span een elastiek over de stof heen en zet het schaaltje in je kledingkast. Zorg ervoor dat het op een plek staat waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen komen. Geurzakjes zijn hierdoor verleden tijd. Je kunt bovendien zelf kiezen wat voor geur je kledingkast krijgt, omdat je zelf kunt bepalen wat voor olie je bij de rijst giet. Vervang de inhoud van het schaaltje elke paar maanden en geniet van je fris geurende kledingkast!

Lees ook: Oei: kwart Nederlandse vrouwen schaamt zich voor kleding partner

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Burgess Milner