Feit of fabel: van zorgen krijg je grijze haren

Hoe zit het precies?

Je hebt ze weleens voorbij horen komen: dramatische kreten dat iemand van z’n kinderen grijze haren krijgt. Of anders wel van een probleem op werk. Wij vroegen ons daarom af in hoeverre je echt grijze haren kunt krijgen van stress. 

Leeftijd en genen

Het verschilt natuurlijk per persoon, maar over het algemeen geldt dat de meesten in hun dertiger jaren wel grijze haren tegenkomen in hun dos. En vaak is het ook wel een beetje genetisch bepaald. Als je ouders beiden vroeg grijs werden, is de kans groot dat jij ook op jongere leeftijd al wat grijze haren tegenkomt. Maar daarnaast kunnen ook andere factoren een rol spelen, en inderdaad, dat zou stress ook kunnen zijn.

Grijs haar door stress

Je kunt door stress grijze haren krijgen, zo stelden Braziliaanse en Amerikaanse onderzoekers. Zij ontdekten dat stresshormonen invloed hebben op melanocyten. We horen je al denken: wat is dat precies? Dat zijn stamcellen in de haarwortels die melanine aanmaken. Dat zijn weer kleurpigmenten die je haarkleur bepalen. Heb je veel stress? Dan kunnen je stresshormonen een negatieve invloed hebben op de melanocyten. Dit zorgt er weer voor dat er minder pigmenten worden aangemaakt en dus dat je grijze haren kunt krijgen.

Andere nadelen

Stress heeft overigens ook nog op een andere manier invloed op je haar. Zo kan stress er ook nog eens voor zorgen dat je meer haaruitval ervaart. Heeft weer te maken met het stofje cortisol, dat wordt aangemaakt als je stress ervaart. Het is dus belangrijk (niet alleen voor je looks, maar ook voor je mentale gezondheid) om stress de kop in te drukken als dat kan. En krijg je wel grijze haren? Dan zijn er genoeg kapsels die prachtig staan!

Lees ook: Moeder verzwijgt kankerdiagnose voor haar tienerdochter: ‘Ik wil haar niet tot last zijn’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, Libelle België | Beeld: Garon Piceli (Pexels)