Kun je op een verantwoorde manier meer dan 1 kilo per week afvallen?

Hoe zit het bijvoorbeeld met de wens om 1,5 kilo per week af te willen vallen?

Als je probeert wat af te vallen, hoop je natuurlijk dat de kilo’s eraf vliegen. Je hoort weleens dat het gezond en goed vol te houden is om een halve tot een hele kilo per week af te vallen. Maar wat als je echt heel graag wat sneller wilt afvallen. Is dat realistisch? 

Realistisch?

Ja, het is mogelijk om 1,5 kilo per week af te vallen, zo stelt Susie Burrell, een vooraanstaand Australische diëtist. Wél heb je er wat discipline en voedingskennis voor nodig. Ten eerste moet je er wel wat voor laten, ten tweede moet je er heel goed voor zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt – bij dat laatste gaat het nog weleens mis. Mensen proberen de calorieën dusdanig te schrappen, dat ze ook veel goede en gezonde dingen niet meer binnenkrijgen.

Aan Body + Soul vertelt Burrell welke dingen je wel en niet moet eten om tot 1,5 kilo per week af te vallen, zonder jezelf uit te hongeren. Maar let op, dit is een heel korte richtlijn. Het is altijd goed om advies bij een voedingsdeskundige in te winnen als je op een gezonde manier wilt afvallen.

1. Eet een vloeibaar ontbijt

Burrell raadt aan om geen boterham te eten in de ochtend, maar om een vloeibaar ontbijt te nuttigen. “Een proteïneshake, een maaltijdvervanger of zelfs Griekse yoghurt met wat gepureerd fruit zijn allen hoog in eiwitten.” Het zijn volgens de diëtist allemaal opties die je verzadigen tot de lunch, maar die de helft minder calorieën bevatten dan een ontbijt bestaande uit niet-vloeibare voedingsmiddelen.

2. Vervang een maaltijd voor een goedgevulde soep

Onze lunch en diner bestaan vaak uit niet-vloeibare, koolhydraatrijke opties. Burrell raadt aan om een van die maaltijden te vervangen door een soep. “Een maaltijd omruilen voor een groenterijke optie betekent dat je genoeg eet, maar veel minder calorieën binnenkrijgt. Groentesoepen werken daarvoor goed. Ze hebben veel volume, bestaan uit veel water en bevatten veel vezels om je te vullen.” Op deze manier krijg je bovendien ook veel voedingswaarden uit de groenten mee. Vult alleen een groentesoep niet? Dan kun je wat extra proteïne toevoegen in de vorm van (vega) gehaktballetjes.

3. Snack verstandig

“Diëten mislukken vaak omdat we te veel en te snel willen. Hierdoor honger je jezelf uit en prop je jezelf vervolgens vol met iets wat je voor handen hebt.” Om die reden is het volgens Burrell wijs om verstandig te snacken (en die snacks dus niet over te slaan). Eet die snack bij voorkeur in de middag. “Het helpt ten eerste om je te vullen tot het avondeten en het breekt de dag op. Bovendien kun je dan ’s avonds een lichtere maaltijd eten, zonder hongerig te zijn.” Wel raadt de voedingsdeskundige aan om dan een snack te eten die veel proteïne bevat.

4. Eet een lichte maaltijd

Ons avondeten bevat al snel tussen de 600 en 800 calorieën, terwijl we aan het einde van de dag eigenlijk ook wel genoeg hebben aan een maaltijd tussen de 300 en 500 calorieën (al hangt dit wel af van je geslacht, lengte en je activiteitsniveau – na een flinke workout mag je bijvoorbeeld wel wat meer hebben). Burrells advies is daarom om ’s avonds een lichte(re) maaltijd te eten. Denk aan kipfilet of vis met groenten.

5. Wandel

Niet alleen je eetpatroon is belangrijk als je wilt afvallen, ook beweging speelt hierbij een rol. Je hoeft heus niet elke dag naar de sportschool, maar zorg er wel voor dat je elke dag beweegt. Simpelweg wandelen is dan al voldoende. Sterker nog, hier gaat de voorkeur van Burrell zelfs naar uit. “Als je tekeergaat in de sportschool kan je calorietekort te groot worden”, waarschuwt ze. In dat geval is de kans groot dat je dan een eetbui krijgt en meer eet dan goed is voor het afvallen. Wandelen is daarom volgens Burrell een goede manier van bewegen. “Vermijd een te groot calorietekort en ga simpelweg wandelen voor je beweging. Zet op z’n minst 10.000 tot 12.000 stappen per dag en je kunt een tot twee kilo per week verliezen.”

Lees ook: Bootylicious: déze sporten leveren je de grootste billen op

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Body + Soul, Tips en Weetjes | Beeld: Yan Krukau (Pexels)