Leren jasje schoonmaken? Op deze manier doe je dat het beste

leren jasje schoonmaken

Ze kunnen weer uit de kast

Een leren jasjes kun je bijna het hele jaar door dragen. Maar nu het herfstweer toeslaat, is het helemaal een ideaal item in je kast. Zo’n jasje past overal bij én raakt nooit uit de mode. Je kunt er dus jaren mee doen! Echter is het wel zo fris om hem af en toe goed schoon te maken. En daar hebben wij een aantal handige tips voor.

Wasmachine vermijden

Leren jasjes zijn ideaal, maar helaas niet goedkoop. We gaan er voorzichtig mee om en willen ons favoriete item dan ook niet verpesten door het verkeerd schoon te maken. De belangrijkste tip bij het schoonmaken van een leren jasje: vermijd de wasmachine. Hoe moet het dan wel? We beginnen met de binnenkant.

Wasmiddel

Een leren jasje draag je het hele seizoen, misschien zelfs wel het hele jaar door. Het is dan ook niet te voorkomen dat je erin gaat zweten, met de nodige bacteriën en (vervelende) geurtjes als gevolg. Het is dan ook wel zo fris om de binnenkant af en toe schoon te maken. Op deze manier doe je dat het beste:

 1. Keer het leren jasje binnenstebuiten.
 2. Meng vier koppen warm water en een eetlepel wasmiddel door elkaar.
 3. Wrijf met een spons de binnenvoering van de jas schoon. Besteed wat extra aandacht aan gebieden als de oksels, waar je veel zweet.
 4. Spoel de spons goed uit en vul een bakje met enkel warm water.
 5. Dep vervolgens met de spons en schoon water de zeep uit de voering.
 6. Laat de jas binnenstebuiten drogen.

Baking soda

Als je liever geen zeep gebruikt, kun je de binnenkant van je leren jasje ook schoonmaken met baking soda. Dat doe je op deze manier:

 1. Leg de jas binnenstebuiten neer.
 2. Strooi baking soda over de gehele binnenkant van het leren jasje.
 3. Vul een spuitfles met warm water en spuit dit over de binnenkant, tot al het zuiveringszout vochtig is. De baking soda gaat nu vuil en nare geurtjes opnemen.
 4. Als de baking soda volledig is opgedroogd, kun je het van de voering afvegen met een schone, vochtige doek.
 5. Hang de jas op om te laten drogen.

De buitenkant

De buitenkant van je leren jasje wordt misschien minder snel vies dan de binnenkant. Toch kan het gebeuren dat er vlekken ontstaan aan de buitenkant, op het leer. Dit kun je heel makkelijk doen met een zeepoplossing. Je kunt ook een speciale leerspray gebruiken, dit reinigt het leer en voedt het ook meteen. Volg in dat geval de aanwijzingen op de verpakking. De buitenkant van de jas schoonmaken met zeep doe je op deze manier:

 1. Voeg twee theelepels afwasmiddel toe aan honderd milliliter water.
 2. Gebruik een zachte spons of doek en maak die vochtig met de zeepoplossing.
 3. Ga met de spons of het doek over de gehele buitenkant. Besteed extra aandacht aan de vlekken. Schrob niet te hard, want dan kun je het leer beschadigen.
 4. Verwijder de zeepresten met een schone, vochtige doek.
 5. Dep de leren jas droog met een droge doek en laat hem in de kast verder drogen.

Lees ook: Waarom hebben jassen drukknopen met lusjes op de schouders?

Bron: Real simple | Beeld: Pexels