Scholier: ‘Ik verwijderde met opzet een groot deel van ons groepsproject’

groepsproject

Pure frustratie: een groepsgenoot wilde dit deel doen, terwijl het project al bijna af was 

Loïs* zit op de middelbare school en volgt nu al haar lessen online. Ook groepsprojecten vinden online plaats. Onlangs kreeg Loïs een nieuw project toegewezen, maar dat liep allesbehalve soepel… Met als gevolg dat de scholier een groot deel van het project verwijderde. Op het forum Reddit deelt ze haar verhaal. 

Website maken

“Vorige week kregen we op school een nieuw groepsproject toegewezen”, begint Loïs haar verhaal op het forum. “We moeten een website maken, waarbij elke pagina over een ander onderwerp gaat. Daarnaast moest er ook een video gemaakt worden. De ene pagina is alleen meer werk dan de andere. Mijn projectgroep bestaat uit vier personen en we waren het erover eens om de pagina’s op te splitsen. Iedereen zou een pagina voor zijn rekening nemen.”

Behoorlijke klus

Loïs en haar groep kregen het project op dinsdag toegewezen. De eerstvolgende les was op donderdag. “Ik was verantwoordelijk voor pagina drie. Een behoorlijke klus, want deze pagina was het meeste werk. Gelukkig had ik al flinke stappen wat betreft het opzetten van de pagina.” Loïs had al heel wat uren in het project gestopt. Maar zoals het vaak in groepsprojecten gaat: “Mijn groepsgenoten waren nog helemaal niet aan hun deel begonnen. En dat terwijl we hier maar een paar weken de tijd voor hebben.”

Misverstand

Toen de groep op donderdag weer (online) bij elkaar kwam, bleek dat er een misverstand was ontstaan. “We bespraken met zijn allen de stand van zaken van ons project en wat iedereen aan het doen was. Ik vertelde enthousiast dat ik al goed op weg ben met pagina drie. Vervolgens zegt een van mijn groepsgenoten ineens: “Huh? Nee, dat kan niet. Ik doe pagina drie. Jij bent verantwoordelijk voor de video”.” Loïs was met stomheid geslagen.

Niks gedaan

“Mijn groepsgenoot heeft dit nooit eerder ter sprake gebracht. Sterker nog, die dinsdag daarvoor had ze nog helemaal niks gedaan voor pagina drie. Ze had überhaupt nog niks gedaan.” Loïs’ groepsgenoot bleef volhouden dat zij pagina drie zou maken en dat Loïs verantwoordelijk was voor de video. “Ik zei tegen haar dat ze zij de video maar moest maken, aangezien ik al ontzettend ver was met pagina drie. Maar dat weigerde ze.”

Privé berichten

De medescholier maakte er een enorme ophef van. “Ze dreigde de leraar te mailen”, vertelt Loïs lachend. Dat dreigement maakte haar echter niet bang, de leraar zou waarschijnlijk aan haar kant staan. Maar de overige leden van de projectgroep bleken helaas niet aan Loïs’ kant te staan. “Ze stuurden me een privé bericht om te vertellen dat ik haar maar gelijk moest geven en de video moest maken.”

Pagina verwijderd

Loïs was er klaar mee en besloot overstag te gaan. “Ik vertelde haar dat zij pagina drie mocht maken en dat ik de video zou doen. Ze was onmiddellijk een stuk vriendelijker en helemaal opgewekt.” Dat was echter van korte duur, want Loïs wou het er niet zomaar bij laten zitten. “Ik ging naar de website en heb ‘mijn’ pagina drie volledig verwijderd. Als ze het dan per se wil doen, dan mag ze de pagina ook helemaal zelf opzetten en al het werk doen.

Schreeuwen

Niet geheel verrassend viel de actie van Loïs niet in goede aarde bij haar groepsgenoot. “Ze begon tegen meteen schreeuwen. Ik schreeuwde terug dat ze haar mond moest houden en haar eigen werk kon doen. Net als de rest van onze groep.” Gelukkig voor Loïs was op dat moment de les afgelopen en daarmee de discussie beëindigd. “We worden individueel beoordeeld op dit project, dus deze ellende heeft (waarschijnlijk) geen invloed op mijn cijfer”, besluit Loïs haar verhaal.

Toch begint Loïs nu aan zichzelf te twijfelen. Heeft ze een fout gemaakt en had ze pagina drie af moeten laten maken door haar groepsgenoot? Of heeft ze goed gehandeld door een groot gedeelte van het groepsproject te verwijderen? Wat vind jij?

* Loïs is niet de echte naam van de scholier. Op het forum Reddit deelt zij haar verhaal onder de naam u/Apprehensive-Ad-

Lees ook: Opvoedkwestie: ‘Mijn zoon mag geen merkkleding meer naar school dragen’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels