Wow: meerderheid vrouwen negeert houdbaarheidsdatum van make-up

houdbaarheidsdatum make-up

Heb jij de houdbaarheidsdatum weleens gecontroleerd?

Wist je dat er op make-up ook een houdbaarheidsdatum zit? Zo niet, dan ben je zeker niet de enige. De meerderheid van de vrouwen gebruikt make-up dan ook te lang. Een mascara die je dagelijks gebruikt zal niet zo snel over de datum raken. Maar waarschijnlijk heb jij ook nog wel ergens een oogschaduwpalette of een lippenstift die je niet zo vaak gebruikt – en daar moet je voorzichtig mee zijn.

Houdbaarheidsdatum 

We gebruiken dagelijks make-up en andere cosmeticaproducten en toch weten we er eigenlijk maar weinig van af. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Opinium Research, dat onderzoek deed naar het make-upgebruik onder vrouwen. Enne, de resultaten waren niet al te best. Het blijkt namelijk dat maar liefst 66 procent van de vrouwen hun make-up blijft gebruiken wanneer de houdbaarheidsdatum al verstreken is. 15 procent van de vrouwen wist niet eens dat er een limiet was. 

De gevolgen

Misschien denk je dat het weinig kwaad kan om make-up dat er al een tijdje ligt nog te gebruiken. Een mascara die je twee jaar geleden kocht, maar die nog dicht zit of een lippenstift die je al een jaar hebt, maar slechts twee keer hebt gebruikt: wat kan er misgaan? Nou, meer dan je denkt. Het gebruik van deze make-up kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Langdurig gebruik van cosmeticaproducten die over datum zijn, kan zorgen voor een gevoelige huid of infecties. Enne, dat willen we natuurlijk voorkomen. 

Hoe lang houdbaar?

Een logische vraag die je nu waarschijnlijk hebt: hoe lang is mijn make-up eigenlijk houdbaar? Dat verschilt per cosmeticaproduct. Oogschaduw, lippenstift en lipgloss kun je 18 tot 24 maanden bewaren, een oogpotlood en lipliner zo’n 18 maanden. Dat is dus allemaal vrij lang. Ook parfum is lang houdbaar, zonder openen zelfs tot ongeveer 36 maanden. Om zeker te weten hoe lang jouw make-up houdbaar is, kun je het beste de verpakking even checken. Daarop staat het altijd vermeld. 

Lees ook: Dit is waarom je je make-up er nooit af moet halen met een gezichtsdoekje

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels