Wetenschap is overtuigd: het zogenoemde schoonheidsslaapje is geen fabel

schoonheidsslaapje huid

Goed nieuws voor mensen die dol zijn op dutjes

Dat genoeg slapen belangrijk is voor je gezondheid moge duidelijk zijn. Door genoeg uurtjes te slapen blijven je hersenen gezond en geef je je lichaam de tijd om te herstellen. Zo herstelt je huid ook tijdens je slaap. Dit is dan ook net de reden waarom een schoonheidsslaapje werkt.

Gezonde huid

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam. Waarom? Collageen is ervoor verantwoordelijk dat de huid stevig en elastisch is. Voor een strakke en gezonde huid is collageen dus erg belangrijk. Collageen kun je in principe zien als een soort van vezels, deze worden ook wel fibrillen genoemd. In het vakblad Nature Cell Biology plaatsten wetenschappers de ontdekking dat er twee fibrillensoorten bestaan. Het ene soort is dunner dan het andere.

Dikkere en dunnere fibrillen

Goed, die fibrillen dus. De dikkere fibrillen veranderen niet gedurende je hele leven, de dunnere fibrillen wel. De dunnere variant kan worden afgebroken door invloeden van buitenaf of er kunnen scheurtjes in ontstaan. Maar wat voor gevolgen heeft dat precies voor de huid? Wetenschappers zochten uit hoe de vork in de steel zit door muizen te onderzoeken. Om de vier uur werden de beestjes bestudeerd via een nauwkeurige microscoop. Zo kwamen ze erachter dat het dunnere collageen zich herstelt als de muizen slapen. Volgens de onderzoekers zou dit erop duiden dat het dunnere collageen als een beschermingslaag werkt voor het dikkere collageen.

Huid onderhouden

“Zie het als een bakstenen muur. Die staat in feite permanent in je huis”, verklaart Karl Kadler, de hoofdonderzoeker. “De verf op de muren moet daarentegen om de zoveel tijd vervangen worden”, legt Karl uit. De hoofdonderzoeker is erg te spreken over de gevonden resultaten. “Deze kennis kan ons helpen om onze biologie op het meest fundamentele niveau te begrijpen. Zo kan het – bijvoorbeeld – ons helpen te begrijpen hoe we verouderen, maar ook hoe onze wonden genezen.” Hoe dan ook, wie het collageen in de huid een handje wil helpen doet er goed aan genoeg uurtjes te slapen. Een middagdutje kan dus ook geen kwaad!

Lees ook: Zangeres Maan deelt eerlijke foto van huilbui op Instagram

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash