Er zijn 3 soorten hoofdpijn en zó kun je ze verhelpen

hoofdpijn

Herken jij deze soorten hoofdpijn?

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, maar ze hebben één ding met elkaar gemeen: het is allemaal ontzettend vervelend. Als jij regelmatig last hebt van hoofdpijn, is het goed om te weten welk soort dat eigenlijk is. En misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er weer vanaf? 

Sinusitis-hoofdpijn

Sinusitis is een (langdurige) ontsteking van de neusbijholten. Hierdoor kun je, naast een loopneus en vermoeidheid, last krijgen van intense hoofdpijn. De pijn zit ter hoogte van de wangen, het voorhoofd en de wenkbrauwen. Wanneer je vooroverbuigt, wordt de pijn vaak erger.

Zo kom je ervan af: Voor milde klachten kun je een neusspray met corticosteroïden gebruiken. Bij aanhoudende hoofdpijn kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt het meest voor. Hierbij voel je een drukkende en zeurende pijn aan het voorhoofd, de schedel en de zijkanten van het hoofd. Meestal verspreidt dit zich ook naar de nek en schouders.

Zo kom je ervan af: Vermijd situaties die spanningshoofdpijn kunnen veroorzaken, zoals slaapgebrek, lang in dezelfde houding zitten, fysiek en mentale stress. Beweeg minimaal 30 minuten per dag en doe ontspanningsoefeningen. Yoga en mediteren helpen ook. Bij langdurige lachten kun je het beste naar de huisarts gaan.

Migraine

Mensen met migraine gaan vaak door vier verschillende fases. Enkele dagen voordat de hoofdpijn begint, krijg je last van stemmingswisselingen, stijfheid in de nek of overmatig geeuwen. Vlak voor een migraineaanval zien sommige mensen lichtflitsen of hebben ze last van matig gezichtsverlies. Zo’n aanval kan tot 72 uur duren, waarbij de pijn aan de zijkanten van het hoofd zit. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid en gevoeligheid voor fel licht. In de laatste fase kun je last hebben van bepaalde verwardheid of humeurigheid.

Zo kom je ervan af: Gaat de migraine gepaard met spanningshoofdpijn? Dan is bedrust de enige oplossing. Ontspanningsoefeningen kunnen voor wat verlichting zorgen. Migraine is heel lastig te voorkomen, omdat het door verschillende dingen getriggerd kan worden. Voor passende medicatie kun je langs de huisarts gaan.

Lees ook: Science says: rode wijn voorkomt een verkoudheid

Bron: Flair | Beeld: iStock