Deze 7 gewoontes beperken het risico op borstkanker

borstkanker gewoontes

Er zijn een aantal gewoontes die je helpen borstkanker te voorkomen

Borstkanker is een vorm van kanker die helaas niet volledig te voorkomen is. Bepaalde factoren als ouder worden of familieleden met borstkanker, zijn niet beïnvloedbaar. Toch zijn er een aantal gewoontes waar je wél invloed op hebt, die het risico op deze ziekte kunnen voorkomen. Wij leggen je uit hoe dit zit. 

1. Eet voldoende vezels

Het eten van voldoende vezels verkleint het risico op borstkanker. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die 30 gram vezels per dag eten, zo’n 32 procent minder kans hebben op borstkanker. Sla die zakken havermout, blauwe bessen, wortels, groene bonen en noten maar in!

2. Skip alcoholische drankjes

Hoe lastig het ook is, alcoholische drankjes kun je beter skippen. Het drinken van veel alcoholische dranken zorgt namelijk voor een hoger risico op borstkanker. Dit risico is groter bij een consumptie van één, twee of meerdere drankjes per dag. Drink je af en toe een glaasje in het weekend? Dan hoef je je niet te veel zorgen te maken, maar blijf drinken met mate.

3. Stop met roken

Vrijwel iedereen weet het wel: roken is nergens goed voor. Naast longkanker en hart- en vaatziekten ligt ook de kans op borstkanker op de loer wanneer je vaak een sigaretje opsteekt. Laat die sigaretten links liggen, je lichaam zal je dankbaar zijn.

4. Let op de extra kilo’s

Het hebben van overgewicht – vooral na de overgang – kan het risico op borstkanker aanzienlijk vergroten. Hoe meer vet je in je lichaam hebt, hoe meer oestrogeen er wordt geproduceerd. Dit overtollige oestrogeen geeft een verhoogd risico op borstkanker. Kies er daarom voor om voldoende te bewegen, niet té grote porties te eten en te kiezen voor gezond voedsel.

5. Ken de geschiedenis van je familie

Het is belangrijk om de geschiedenis van je familie eens onder de loep te nemen. Komt borstkanker veel voor in je familie? Dan bestaat de kans dat het risico op deze ziekte bij jou een stuk hoger ligt dan gemiddeld. Met deze informatie in je achterhoofd kun je ervoor kiezen je vaker te laten controleren en je te focussen op een gezonde(re) levensstijl.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2