Last van jeukende handpalmen? Hier kan het door komen

handpalmen

We vertellen je ook wat je eraan kunt doen

Veel mensen hebben er weleens last van: jeukende handpalmen. Er blijken meerdere oorzaken voor die plotselinge jeuk te zijn. Wij zetten er vijf voor je op een rij.

Allergische reactie

Allereerst kan een allergische reactie voor de jeuk aan je handen zorgen. Een nieuw wasmiddel, andere handzeep of een nieuw sieraad kunnen dan de boosdoener zijn. De jeuk hoeft niet meteen te beginnen zodra je met het materiaal in aanraking komt, maar kan ook na een paar uur pas optreden. Nadat de reactie is afgenomen, zal de jeuk echter ook weer verdwijnen. Heb je naast de jeuk ook een rode huid, bultjes, een zwelling of een branderig gevoel? Dan is het geen slecht idee om de huisarts te raadplegen.

Nieuwe medicatie

Heb je sinds kort nieuwe medicatie voor een ander medisch probleem en jeuken je handpalmen nu ineens? Dan zou er zomaar een verband tussen die twee zaken kunnen bestaan. Ook hierbij is het geen slecht idee om contact op te nemen met je huisarts. Er kan dan worden ingeschat of je met de medicatie moet stoppen of beter een andere versie kunt gebruiken.

Eczeem of psoriasis

Zowel eczeem als psoriasis kunnen voor jeuk zorgen. Bij eczeem gaat de jeuk vaak samen met gekleurde plekken, een droge of rode huid en kleine bultjes. Het is dan een goed idee om bepaalde soorten zeep, sieraden of kleding (die erom bekend staan dat ze voor een eczeemopleving zorgen) te vermijden. Is je huid erg droog door eczeem? Dan is het verstandig om een voedende crème te gebruiken of bij de huisarts langs te gaan voor specifieke medicatie.

Ook psoriasis kan voor jeukende handpalmen zorgen. Naast jeuk kun je last krijgen van rode schilfers, blaren, pijnlijke gewrichten en een bloedende huid. Net als bij eczeem kan er sprake zijn een opleving, die veel jeuk met zich meebrengt. Een lotion of hormoonzalf kan verlichting bieden. Indien nodig kan de huisarts je specifieke medicatie voorschrijven.

Carpaal tunnel syndroom

Bij carpaal tunnel syndroom kunnen de zenuwen in de handpalmen bekneld raken. Jeuk aan je handpalmen kan een vroeg signaal van deze aandoening zijn. Na een tijdje kan dat overgaan in een dof of pijnlijk gevoel. Om de klachten te verminderen, is het verstandig om je handen zoveel mogelijk rust te geven. Merk je geen verschil? Contacteer dan je huisarts, zodat die je kan doorverwijzen en je de juiste behandeling krijgt.

Diabetes

Hoewel het niet vaak voorkomt, kan ook diabetes voor jeukende handpalmen zorgen. Het kan de bloedcirculatie beïnvloeden en dat kan jeuk veroorzaken. Om dat te voorkomen, is het van belang dat je je glucosewaarden goed in de gaten houdt. Als je bloedsuikerspiegel continu op peil is, zou de jeuk moeten verminderen of zelfs verdwijnen. Merk je dat dat niet het geval is? Dan weet je wat je te doen staat: de huisarts bellen.

Lees ook: Aha! Dit is waarom jij het altijd koud hebt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Unsplash, Daiga Ellaby