7 redenen waarom het fijn is om alleen te wandelen 

alleen wandelen

Wandel jij liever alleen of samen? 

De coronacrisis heeft weinig voordelen, maar het heeft wél een nieuwe nationale hobby voortgebracht: wandelen. Trek jij er ook graag op uit, maar heb je geen wandelmaatje of loop je gewoon graag alleen? Dat is helemaal niet erg. Alleen wandelen heeft zelfs veel voordelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

1. Aandacht voor de omgeving

Wanneer je alleen wandelt, heb je veel meer aandacht voor je omgeving. Fluitende vogels, het ritselen van blaadjes of prachtige bloemen in de natuur neem je veel beter in je op wanneer je in je eentje op pad gaat. Als je samen met een vriend(in) wandelt, is de kans groot dat jullie gezellig aan het praten zijn. Dat is natuurlijk ook leuk, maar je let daardoor veel minder op alles om je heen. Zelfs al je regelmatig dezelfde route loopt, zul je onderweg steeds nieuwe dingen ontdekken.

2. Eigen tempo

Een ander groot voordeel van alleen wandelen, is dat je je eigen tempo kunt bepalen. Vind jij het fijn om in hoog tempo te lopen? Niemand die je tegenhoudt. Wil je juist even iets langzamer lopen of zelfs even stilstaan? Ook dat kan. Je bepaalt het helemaal zelf en hoeft geen rekening te houden met je wandelmaatje.

3. Zelf bepalen

Het tempo is natuurlijk niet het enige dat je zelf kunt bepalen. Je kiest ook zelf hoe lang je wandelt en waar de route langs gaat. Zit je er net lekker in? Dan kun je het ommetje iets groter maken. Wil je juist eerder een afslag naar huis nemen, of een rustpauze nemen? Ook dat bepaal je lekker zelf. Je kunt de wandelroute dus veel impulsiever maken.

4. Muziek of podcast

Je kunt ervoor kiezen om helemaal in de natuur op te gaan. Is het jou dan net iets te stil? Geniet dan onderweg van je favoriete muziek. Geen zin in muziek? Ga dan voor een fijne podcast. Terwijl jij lekker wandelt, kun je luisteren naar een goed gesprek. Win-win!

5. Ontspannen

Het kan soms lastig zijn om even helemaal te ontspannen. Wanneer je alleen gaat wandelen heb je hier alle tijd voor. En die rust kan soms erg fijn zijn na een lange dag werken in je thuiskantoor. Zo’n wandeling is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je hoofd. Je hebt de tijd om even alles op een rijtje te zetten.

6. Spanning opzoeken

Een rondje wandelen in je eigen wijk of het park in de buurt is natuurlijk niet heel spannend. Des te leuker is het om de spanning op te zoeken wanneer je alleen gaat wandelen. Wanneer je zin hebt in een langere wandeling, en hier ook tijd voor hebt, is het leuk om een route in een onbekend bos te lopen bijvoorbeeld. Een route uitstippelen, de juiste bordjes volgen en onbekende geluiden kunnen de wandeling een stuk spannender maken.

7. Socialer

Je bent socialer wanneer je alleen wandelt. Huh, hoe kan dat? Heel simpel: wanneer je alleen bent ben je veel sneller geneigd de mensen die je tegenkomt te groeten. Als je met een vriend(in) of een groep wandelt, leef je veel meer in je eigen bubbel en heb je minder aandacht voor tegenliggers. En zeg nou zelf, een simpele groet tijdens de wandeling geeft toch een goed gevoel?

Lees ook: Alles-in-één: zo train je je buikspieren tijdens het wandelen

Bron: Libelle.be | Beeld: Unsplash