Heb je door corona langdurig smaakverlies? Dit is wat je eraan kunt doen

smaakverlies

Zo zorg je ervoor dat je weer wat meer kunt proeven

Je hoort het vast vaak om je heen: mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, hebben last van verminderde smaak. Dit gebeurt namelijk bij 40 tot 70 procent van iedereen die corona krijgt. In veel gevallen komt het na een tijdje vanzelf weer terug. Maar wat nou als het langer wegblijft? Wij geven je tips.

Ervaringsdeskundige

Naar aanleiding van de cijfers die nu bekend zijn, weten we dat 6 tot 8 procent van de mensen die het coronavirus hebben gehad langdurig minder kunnen proeven. Er zijn gelukkig verschillende trucjes waarmee je de zenuwuiteinden in je mond kun stimuleren, waardoor je smaak terugkomt. Ervaringsdeskundige Joke Boon kan al sinds haar vierde niets meer ruiken. Zij schreef er het boek Eerste hulp bij reukverlies over, waarin ze tips geeft om ondanks reuk- en smaakverlies van gerechten te kunnen genieten.

Meerdere zintuigen inzetten

In gesprek met Libelle vertelt Boon dat ze vaak gebruikmaakt van smaakmakers, namelijk van munt, gember, mosterd en wasabi. Die ingrediënten zorgen ervoor dat de zenuwuiteinden in je mond worden gestimuleerd. Ook is Boon groot voorstander van het inzetten van je verschillende zintuigen tijdens het eten. Dat noemt ze ook wel mindful eten. “Door te spelen met kleur, structuur en temperatuur kun je ervoor zorgen dat je lekkerder eet. Een warme soep met een koude room erin geeft een aangename sensatie, want dan heb je twee verschillende temperaturen. Hetzelfde geldt als je je soep met croutons of pitjes en zaden bestrooit, die structuur kun je ook voelen. Dat gaat dan niet gepaard met je smaakpapillen of reuk, maar met je gevoelssensoren,” aldus Boon.

Speeksel

Smaakmakers en het combineren van je zintuigen kunnen dus helpen om weer meer van een maaltijd te genieten. Wat kun je nog meer doen? We hebben twee tips. Allereerst: goed kauwen. Daardoor ga je meer speeksel produceren. Eten dat in speeksel oplost, proef je beter. Daarnaast kun je zink slikken in de vorm van tabletjes. Zink stimuleert het vrijkomen van speeksel en zorgt ervoor dat je meer speekseleiwitten aanmaakt. Hoe meer speeksel, hoe beter voor je smaak dus!

Lees ook: De invloed van corona op je hersenen: alles over het ‘pandemiebrein’

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Icons8 Team