8 dingen die je volgens een gynaecoloog niet moet gebruiken om je vagina mee te wassen

gynaecoloog

Deze ingrediënten zijn niet goed voor je vagina, waarschuwt een gynaecoloog

Onze haren wassen we het liefst met een lekker geurende shampoo en ons lichaam zepen we helemaal in met een hydraterende douchegel. Althans, niet ons hele lichaam. Wil je ook je vagina schoonmaken? Dan kun je beter iets anders gebruiken dan douchegel, waarschuwt een gynaecoloog. Deze acht ingrediënten zijn namelijk absoluut niet goed voor down under

Wassen

Of je nou net een sessie tussen de lakens hebt gehad, een zweterige work-out hebt gedaan of ongesteld bent: veel vrouwen vinden het fijn om hun vagina tijdens het douchen goed schoon te maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En welke producten kun je beter wel en niet gebruiken? Wat allereerst belangrijk is om te weten, is dat je je vagina zelf niet hoeft schoon te maken. “Een gezonde vagina maakt zichzelf schoon”, vertelt gynaecoloog Stacy Henigsman aan Well+Good. De vulva – het gebied net buiten je vagina – heeft echter geen zelfreinigingsmechanisme en kun je dus gewoon wassen.

Natuurlijke flora uit balans

Hoe pak je het wassen van je vulva het beste aan? Wat je in ieder geval beter niet kunt gebruiken, is dezelfde douchegel en zeep die je voor de rest van je lichaam gebruikt. “Die zepen en douchegels zijn meestal te hard voor de vulva”, legt dr. Henigsman uit. Dit komt doordat die zepen alkalisch zijn. Aangezien je vagina en vulva licht zuur zijn, kan gewone zeep de natuurlijke flora uit balans brengen en zelfs de goede bacteriën vernietigen. “Lactobacillen zijn nuttige bacteriën die de vaginale omgeving zuur maken en helpen voorkomen dat schadelijke bacteriën groeien”, legt de gynaecoloog uit.

Verkeerde ingrediënten

Benieuwd welke acht ingrediënten je ver uit de buurt van down under moet houden? Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  1. Zeep: “Normale zepen zijn niet pH-vriendelijk voor de vulva. Ze kunnen voor uitdroging en irritatie zorgen. Normale zepen kun je dus beter niet gebruiken als je je foef wilt wassen”, aldus dr. Henigsman.
  2. Sulfaten (natriumlaurylsulfaat): “Sulfaten zijn verbindingen die fungeren als reinigende middelen en schuimmiddelen. Sulfaten vind je veel in shampoos, body washes en intieme wasgels. Van deze sulfaten is aangetoond dat ze de huid irriteren, vooral de gevoelige vulvaire huid”, legt de gynaecoloog uit.
  3. Parabenen: “Parabenen zijn een groep chemicaliën die veel worden gebruikt als kunstmatige conserveermiddelen in cosmetische en lichaamsverzorgingsproducten”, vertelt dr. Henigsman. Ook parabenen kunnen huidirritatie en contactdermatitis veroorzaken bij personen met een gevoelige huid. En ja, daar valt ook de huid down under onder.
  4. Parfums of synthetische geuren: “Synthetische geuren en parfums kunnen honderden chemicaliën bevatten”, weet de gynaecoloog. Deze chemicaliën kunnen ernstige huidirritatie veroorzaken en kunnen de pH van de vulva en de vagina veranderen, waardoor je vatbaarder kunt worden voor vaginale infecties.
  5. Conserveermiddelen zoals formaldehyde: “Deze conserveermiddelen kunnen het gevoelige vulvaire gebied irriteren.”
  6. Glycerine: “Glycerine is een suikerproduct dat de gistproductie kan verhogen en je vatbaarder kan maken voor schimmelinfecties.”
  7. Minerale olie: Volgens dr. Henigsman kan minerale olie je vaginale pH veranderen en loop je zo meer risico op infecties.
  8. Kleurstoffen: “Kleurstoffen kunnen irriterend zijn voor de gevoelige vulvaire huid”, legt dr. Henigsman uit.

Hoog tijd dus om de ingrediëntenlijst van jouw shower gels en intieme wasgels eens onder de loep te nemen. Komen deze ingrediënten op het lijstje voor? Dan kun je ze beter niet gebruiken om het gebied tussen je benen mee te wassen.

Lees ook: Van droogheid tot haarverlies: dit gebeurt er met je vagina als je ouder wordt

Bron: Well+Good | Beeld: Unsplash