Kun je écht immuun zijn voor corona?

immuun

Aha, zo zit het dus

Heb jij na twee jaar pandemie nog steeds geen corona gehad? Dat is natuurlijk ontzettend uh, positief! Maar hoe kan het dat er al miljoenen mensen ziek zijn geworden, terwijl sommigen de dans altijd lijken te ontspringen? Immuun zijn voor het coronavirus, kan dat écht? 

Immuun zijn

Om antwoord te geven op deze vraag, gaan we eerst even terug in de tijd. Ten tijde van de pestepidemie in de 17e eeuw waren er namelijk ook mensen immuun, vertelt Frits Rosendaal, epidemioloog bij Lumc. “Een dorp in Engeland was helemaal besmet, met uitzondering van een aantal mensen. Later bleek dat zij een gen hadden waardoor zij niet besmet konden worden”, legt hij uit.

“Je moet het zo zien, sommige mensen worden sneller ziek dan andere. Dat zie je bij verkoudheid, buikgriep, maar dit zagen we dus ook bij de pest en nu bij corona”, stelt Rosendaal. “Bij de pest bleek uiteindelijk dat de mensen die de ziekte niet kregen, genetisch iets anders in elkaar zitten. Of zij echt ‘immuun’ waren is de vraag. Ik zou zeggen dat ze eerder ‘minder bevattelijk’ waren. Dit is bij corona ook het geval. We moeten alleen nog onderzoeken waardoor dit komt bij corona. Ligt dit genetisch? En hoeveel mensen zijn ‘immuun’? Dit moet nog blijken.”

T-cellen

Het kan dus wel degelijk, immuun zijn voor corona. Al is hier dus nog weinig over bekend. Britse onderzoekers hebben echter al onderzoek gedaan naar immuniteit en komen met een conclusie. Volgens hen zouden mensen die geen corona (kunnen) krijgen, een verhoogd aantal T-cellen hebben.

Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Voor het onderzoek werden een aantal gezinnen in Londen gevolgd waarin iemand positief op corona testte. Er werd gekeken of de rest van het gezin ook besmet zou raken. “We ontdekten dat mensen met veel T-cellen negatief bléven testen”, zegt Ajit Lalvani, infectioloog van het Imperial Collega Londen, tegen Sky News. “Die T-cellen waren opgewekt door een eerdere infectie met bijvoorbeeld een doodgewoon verkoudheidsvirus.” T-cellen zouden volgens de studie effectief beschermen tegen een coronabesmetting, stelt Lalvani.

Nederlands onderzoek

Ook in Nederland wordt op dit moment onderzoek gedaan of je echt immuun kunt zijn voor het coronavirus. De bevestiging laat dus nog even op zich wachten, maar heb je nog geen corona gehad? Dan kun je vast beginnen met duimen dat jij een van de gelukkigen bent die in deze categorie valt!

Lees ook: Heb je door corona langdurig smaakverlies? Dit is wat je eraan kunt doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Women’s Health, Grazia | Beeld: iStock