Volgens wetenschappers leef je door deze 5 gewoonten 10 jaar langer

gewoonten

Tijd om je levensstijl eens onder de loep te nemen

Een lang en gezond leven, zodat we onze kinderen, kleinkinderen en misschien zelfs wel achterkleinkinderen zien opgroeien? Daar tekenen wij voor. Dat geeft wetenschappers de taak om in kaart te brengen welke factoren een positieve invloed hebben op de levensverwachting. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat je door deze vijf gewoonten maximaal tien jaar langer kunt leven. 

Grootschalig onderzoek

Onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health stelden een internationaal onderzoeksteam samen om te ontdekken welke gezonde leefstijlgewoonten de levensverwachting met maximaal tien jaar kunnen verlengen. Het onderzoek richtte zich specifiek op levensjaren zonder diabetes, hart- en vaatziekten of kanker: gezonde extra jaren, dus. De wetenschappers onderzochten zelfgerapporteerde gegevens die sinds 1980 om de twee jaar werden verzameld van bijna 175.000 zorgprofessionals van 30 tot 75 jaar. Uit het onderzoek bleek dat mensen die onderstaande vijf gezonde gewoonten hadden, gemiddeld 84 gezonde jaren leefden. Dit is 10 jaar langer dan de zorgprofessionals die deze vijf gewoonten niet hadden.

Benieuwd naar de vijf gezonde gewoonten die je moet hebben om tien jaar langer te leven? Wij sommen ze hieronder voor je op.

1. Beperk je alcoholgebruik

Wil je een lang en gezond leven leiden? Dan moet je niet te veel alcohol drinken, blijkt uit het onderzoek. Met mate kan wel. Volgens de onderzoekers kunnen vrouwen prima één glas alcohol per dag drinken en mannen twee glazen. Drink je te veel alcohol, dan loop je tal van gezondheidsrisico’s. In een recent onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Alcoholism: Clinical and Experimental Research bleek dat het aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen in de afgelopen twee decennia meer dan verdubbeld is. Daarnaast is overmatig alcoholgebruik ook gekoppeld aan beginnende dementie. Minder je met drinken, dan verlaag je je risico op hartaanvallen, beroertes of overlijden door hartaandoeningen. Een glaasje alcohol op zijn tijd kan dus prima, maar wel met mate.

2. Houd je gewicht gezond

Hoewel er natuurlijk over getwist kan worden wat een gezond gewicht precies is, houden de onderzoekers een body mass index (BMI) van tussen de 18,5 en 24,9 aan. Een BMI tussen 25 en 29,9 wordt als overgewicht beschouwd en boven de 30 als zwaarlijvig. Hoewel iedereen en alle lichamen er mogen zijn, waarschuwt chirurg Shauna Levy voor de gezondheidsproblemen van obesitas. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat mensen met obesitas een verhoogd risico op chronische ziekten hebben. Volgens intuïtieve eetadviseur Alissa Rumsey kunnen mensen hun gezondheid verbeteren door gedragsverandering, ongeacht hun gewicht. “Mensen met een hoger gewicht die hun gedrag veranderen, zien dezelfde positieve gezondheidsresultaten. Zelfs als hun gewicht hetzelfde blijft”, vertelt ze aan Well+Good.

3. Sport regelmatig

Dat het belangrijk is om te sporten en in beweging te blijven, weten we wel. Maar hoeveel beweging hebben we nodig om langer te leven? Volgens het onderzoek wordt je levensverwachting langer als je elke week ongeveer 3,5 uur matige tot krachtige lichaamsbeweging krijgt. “Niet actief zijn heeft enorm nadelige gevolgen voor de gezondheid”, vertelt fysiotherapeut Ross Arena aan Well+Good. Regelmatige lichaamsbeweging kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van de bloedvaten, het risico op dementie, de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van de botten. Welke sporten je het beste kunt doen om je gezondheid een boost te geven? Onderzoek toont aan dat een combinatie van statische en dynamische activiteiten, zoals krachttraining en hardlopen, de grootste impact heeft op de gezondheid van het hart.

4. Niet roken

Het zal je wellicht niets verbazen, maar mensen die niet roken leven langer dan mensen die wel roken. Roken is de belangrijkste oorzaak voor longkanker, COPD, slokdarmkanker, strottenhoofdkanker en mondholtekanker. In 2017 kon in Nederland maar liefst 89 procent van de sterfte door longkanker bij mannen en 73 procent van de sterfte door longkanker bij vrouwen worden toegewezen aan roken. In hetzelfde jaar overleden er naar schatting bijna 20.000 mensen van twintig jaar en ouder door roken. Wil je stoppen met roken? Wij deelden eerder al een paar tipsGood luck!

5. Eet gezond

Tegenwoordig zijn er talloze verschillende diëten: van intermittent fasting tot het mediterrane dieet en van keto to koolhydraatarm. Maar je hoeft niet per se een specifiek dieet te volgen om gezond te eten. Volgens experts is de gemakkelijkste manier om gezond te eten om het simpel te houden met whole foods (onbewerkte voedingsmiddelen) en veel fruit en groenten. Wees je bewust van wat je eet en dwing jezelf niet om dingen te eten die je niet lekker vindt, of jezelf te onthouden van voedsel waar je van houdt. “Eten moet leuk zijn”, laat diëtiste Brigitte Zeitlin weten aan Well+Good. “Je zou moeten eten wat je graag eet en wil eten.” Onthoud: eten is niet de vijand, maar juist je vriend. Gezond eten voedt je lichaam en zorgt ervoor dat je jaren langer leeft.

Lees ook: Goed nieuws: shoppen is goed voor je gezondheid

Bron: Well+Good | Beeld: Pexels, Edu Carvalho