Aha! Dit is waarom we slechter slapen door alcohol

alcohol

Wist jij dit al?

Met een drankje te veel op val je heerlijk in slaap, dat weten we allemaal. Totdat je middenin de nacht ineens wakker wordt met een droge mond en een draaierig hoofd. Laat dat slapen maar zitten! Maar waarom heeft alcohol eigenlijk zoveel effect op onze nachtrust? Wij leggen het je uit.

REM-slaap

Herken je dat? Je drinkt je favoriete cocktail op en je voelt je ineens helemaal verdoofd. Maar, hoe kan dat? Dit komt doordat je hersenen een neurotransmitter activeert die de impulsen tussen de zenuwcellen verhindert. Merk je dus dat je na een avondje stappen droomloos slaapt? Dan kan dat komen door een verstoring van je REM-slaap. Alchohol kan namelijk je rapid eye movement – snelle oogbewegingen – verstoren.

Activerend

Als de alchohol wordt omgezet, werkt het juist zeer activerend. De hersenen gaan dan in een herstel en gaan hard aan de slag. Hierdoor begin je misschien wat te draaien, te rollen of wild te dromen. De kans is dan erg groot dat je wakker wordt, en het komt vaak voor dat je gekke dromen sneller onthoudt.

Daarnaast heeft alcohol ook een effect op je blaas. Er wordt namelijk meer urine aangemaakt, waardoor je waarschijnlijk ’s nachts wat vaker uit je bed moet om naar de wc te gaan.

Snurken

Word je de volgende ochtend wakker met een heftige kater én een zere keel? Dan heb je dit wellicht te danken aan je eigen harde gesnurk. Dit komt doordat alcohol de spieren in je bovenste luchtwegen ontspant, waardoor je anders ademt. Dit kan betekenen dat je een nacht vol met herrie hebt beleefd zonder dat je het misschien door hebt gehad. Op deze manier verstoor je je slaapcyclus, waardoor dit andere problemen alleen nog maar groter maakt. Een verstoorde slaapcyclus kan zelfs zó hardnekkig zijn, dat het zich ontwikkeld tot een blijvend probleem. En dat wil je natuurlijk niet!

Lees ook: Mariska Bauer na herseninfarct: ‘Ik ga nu naar de nieuwe Mariska’

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: Linda.nl | Beeld: Pexels