Aha! Dit zijn de verschillen tussen een zonnesteek en een hitteberoerte

zonnesteek hitteberoerte

Oppassen dus!

Met de tropische temperaturen in Nederland, snappen we dat je er zoveel mogelijk van wil genieten. Toch is het verstandig om altijd voorzichtig te blijven. Naast dat je kunt verbranden, ligt er ook een zonnesteek of een hitteberoerte op de loer. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen deze twee?

Verschil

Als je een tijdje in de felle zon zit, merk je waarschijnlijk dat je het steeds warmer begint te krijgen. Dit komt doordat je lichaam de warmte kwijt moet, waardoor je naast het zweten ook nog eens een hogere hartslag krijgt. Dit doet je lichaam zodat er meer bloed naar je huid wordt gestuurd. Op deze manier gaan je bloedvaten zich meer openzetten om de temperatuur in je lichaam weer omlaag te krijgen, waardoor er sprake is van een zonnesteek.

Bij een zonnesteek kan je de temperatuur nog wel reguleren, maar bij een hitteberoerte is dit anders. Bij een hitteberoerte raakt je lichaamstemperatuur in de war. Dit ontstaat als je lichaam niet op tijd afkoelt. Je lichaam warmt dan heel erg snel op en kan dit niet meer afgeven. Hierdoor kan je lichaamstemperatuur zelfs hoger worden dan 40 graden Celsius.

Gevaarlijk

Een zonnesteek kan ontstaan als je lichaam meer warmte vasthoudt dan het kwijtraakt. Daarnaast verlies je veel vocht Je blijft dan veel zweten, maar de temperatuur in je lichaam gaat niet meer omlaag. Als dit gebeurt door de zon, dan is er sprake van een zonnesteek. Koel je niet op tijd af? Dan kunnen de klachten alleen maar erger worden. Je huid wordt dan bleek en zweet niet meer. Wees hier alert op, dit kan namelijk een teken zijn dat het niet goed gaat. Er is dan sprake van een hitteberoerte, wat gevaarlijk kan zijn.

Levensbedreigend

Een hitteberoerte is gevaarlijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. Je lichaam kan zo warm worden, dat je organen beginnen uit te vallen wat soms overlijden als gevolg kan hebben. Je herkent een hitteberoerte aan abnormaal gedrag, een hoge lichaamstemperatuur, hoofdpijn, hallucinaties, verwardheid en angst. Je huid wordt rood, maar je zweet niet. Ook gaat je hartslag omhoog en voel je je slap. Let dus goed op.

Lees ook: Aha! Dit is waarom we slechter slapen door alcohol

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet, Tips & Weetjes | Beeld: Pexels