Last van pijn in je billen? Dat zou hierdoor kunnen komen

billen

Er zijn behoorlijk wat verschillende oorzaken

Pijn in je achterwerk is nou niet bepaald iets waar je blij van wordt, zeker niet als het regelmatig terugkeert. Wist je dat die pijn veel verschillende oorzaken kan hebben? Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

Ischias of het piriformis syndroom

Ischias is een pijn die veroorzaakt wordt door druk op een zenuw in je onderrug, de ‘nervus ischiadicus’. Hij loopt vanaf je onderrug helemaal door naar beneden, tot aan je voeten. “Deze pijn wordt gevoeld wanneer de heupzenuw geïrriteerd of ontstoken raakt, vaak door problemen met de schijf of de wervelkolom, samen met spierdysfunctie in het gebied van de bilspieren. In de meeste gevallen wordt slechts één kant van je lichaam aangetast en zaken als hoesten, niezen en langdurig zitten kunnen de symptomen verergeren”, aldus fysiotherapeut Dallas Reynolds. Daarnaast kan die zenuw in de knoop komen met een spier genaamd de ‘musculus piriformis’. De zenuw en die spier kruisen elkaar rond je bil. De piriformis-spier is essentieel bij het bewegen van je dijbeen en je heupgewricht. Als de kruising van de spier en die zenuw niet goed gaat, raakt de zenuw geïrriteerd. Dat noemen we het piriformis syndroom.

Aambeien, abcessen, kloven of kramp

Pijn in je billen kan ook worden veroorzaakt door aambeien, anale abcessen, anale kloven of anuskramp. Aambeien zijn gezwollen bloedvaatjes die zich op je anus en je rectum vormen, anale kloven zijn kleine scheurtjes die in de weefsels rond de anus ontstaan. Anale abcessen zijn nog weer wat anders: daarbij ontstaan wondjes in de endeldarm, waar bacteriën in terechtkomen die een ontsteking veroorzaken. Tot slot kan anuskramp, die optreedt in je endeldarm of je anus, pijn in je billen veroorzaken. Anuskramp is een veelvoorkomend symptoom bij onder andere de ziekte van Crohn.

Dead butt syndroom

“Als je weinig beweegt en vooral veel zit of ligt, loop je het risico dat je bilspieren langer worden en je heupbuigers (de spieren die door je bekken en over de voorkant van je dijbeen lopen) strakker. Hierdoor worden de bilspieren zwak en slaperig”, aldus Reynolds. Dit syndroom ontstaat dus bij mensen met een zittende levensstijl en kan voor pijn en gevoelloosheid in de billen zorgen. Ook heuppijn en stijfheid komen bij dit syndroom vaak voor.

Slijmbeursontsteking of fibromen

Een slijmbeursontsteking in je heup wordt veroorzaakt wanneer de slijmbeurszak ontstoken raakt. Die vochtzak zorgt ervoor dat wrijving tussen het bewegende deel van gewrichten vermindert. “Wat meestal gebeurt, is dat bepaalde spieren van de heup strak zijn en andere juist zwak. Deze onbalans veroorzaakt meer druk en wrijving op de slijmbeurs en resulteert in irritatie en ontsteking”, aldus Reynolds. Je kunt pijn in je bilspieren, gevoeligheid en zwelling ervaren, wat volgens Reynolds vooral te merken is aan de buitenkant van je heup.

Tot slot is er bij pijn in je billen een oorzaak waar je waarschijnlijk niet meteen aan denkt: baarmoederfibromen. Dat zijn niet-kwaadaardige tumoren die in de baarmoederwand groeien. “Grotere fibromen kunnen pijn aan de billen veroorzaken doordat deze tumoren drukken op het rectum of de bekkenzenuwen”, aldus Reynolds.

Lees ook: Ectropion van de baarmoedermond: dit is het en dit moet je erover weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Lauren Richmond