Oei: wist jij dat een beroerte bij vrouwen andere symptomen heeft?

beroerte symptomen

Dit is waar je op moet letten

Misschien weet je wel dat sommige gezondheidsproblemen andere symptomen hebben bij mannen dan bij vrouwen. Veel mensen weten wel dat een hartaanval bij vrouwen andere signalen heeft dan bij mannen. Maar er zijn nog meer levensbedreigende situaties die kunnen ontstaan als je niet weet hoe je bij een vrouw signalen van een medische noodsituatie kunt herkennen – bijvoorbeeld bij een beroerte. Dit moet je erover weten.

Een beroerte

Een beroerte is ontzettend gevaarlijk. Het gaat dan flink mis in je hersenen: ergens in de bloedvaten van je hersenen gaat het mis en komt er even geen bloed bij je hersenen. Een deel van je hersenen krijgt hierdoor geen zuurstof of voedingsstoffen meer en dat heeft ontzettend nare gevolgen zoals het uitvallen van lichamelijke functies. Er zijn drie soorten beroertes: een TIA, waarbij een stolsel de bloedstroom kort afsluit. Bij een herseninfarct sluit een stolsel de stroom langer af en lost dit zich niet vanzelf op. Ten slotte is er een hersenbloeding waarbij er een bloedvat in je brein scheurt.

Bekende symptomen

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de kreet: “Mond, spraak, arm – beroerte-alarm!” Drie bekende symptomen van een beroerte zijn immers een hangende mond, verwarde spraak en een lamme arm. Wanneer iemand last heeft van deze symptomen kun je het beste direct 112 bellen. Een snelle reactie van noodhulpdiensten is namelijk cruciaal om herstel mogelijk te maken.

Symptomen bij vrouwen

Echter minder bekend zijn de symptomen van een beroerte die specifiek bij vrouwen voorkomen. Dit soort symptomen worden vaak gemist omdat ze niet algemeen bekend zijn. Hierdoor kan herkenning van het probleem uitblijven, en dat zorgt ervoor dat hulpdiensten te laat of niet worden betrokken. Dit heeft vergaande gevolgen zoals bijvoorbeeld blijvende problemen met taal, motoriek, en geheugen. Ook liggen de kansen om te overlijden na een beroerte veel hoger. De precieze gevolgen hangen echter af van wélk gebied in de hersenen getroffen wordt en hoe snel er ingegrepen kan worden. Leer dus ook het onderstaande rijtje symptomen uit je hoofd, want deze komen vooral bij vrouwen voor:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Stuiptrekkingen
  • De hik
  • Moeite met ademhalen
  • Pijn
  • Flauwtes of verlies van bewustzijn
  • Algeheel gevoel van zwakte

Lees ook: Met déze symptomen begint de overgang meestal

Bron: Healthline | Beeld: Unsplash, NCI