Deze bloemen kun je gerust in huis halen als je hooikoorts hebt 

bloemen hooikoorts

Gelukkig kunnen hooikoortspatiënten ook gewoon genieten van bloemen 

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Dat betekent brandende ogen, niezen en een loopneus. Wanneer je last hebt van hooikoorts, kan het zijn dat je ook niet tegen bepaalde bloemen in huis kunt. Gelukkig hoef je als hooikoortspatiënt niet helemaal zonder bloemen te zitten, want er is een aantal soorten waar je gewoon van kunt genieten zonder klachten te krijgen. 

Hooikoortsseizoen

Officieel loopt het hooikoortsseizoen van februari tot en met september, we zitten er nu dus middenin. Mensen die zelf last hebben van hooikoorts hebben het vast en zeker al gemerkt. De hele dag door snotteren en brandende ogen is natuurlijk niet fijn – en ten tijde van het coronavirus al helemaal niet. Bij iedere nies moet jij weer uitleggen dat het hooikoorts is en geen corona. Naast bomen en bloeiende grassen, kunnen ook bloemen pollen verspreiden. Het kan dus goed zijn dat bepaalde bloemen je klachten verergeren. Maar liefst 95 procent van de hooikoortspatiënten krijgt hier namelijk last van.

Genieten van bloemen

Gelukkig betekent het niet dat je met hooikoorts helemaal niet meer van bloemen kunt genieten. Topbloemen zocht uit welke bloemen je in huis kunt halen zonder hooikoortsklachten te krijgen. Laagpollige bloemen, zoals rozen, duizendblad, irissen, astrantia’s en leeuwenbekken kun je met een gerust hart in huis halen. Waarom krijg je van deze bloemen dan geen last? Dat heeft alle te maken met pollen. Deze bloemen bevatten geen pollen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Daardoor heb je er veel minder (of helemaal geen) last van.

Bloemist vragen

Naast de hoeveelheid pollen is de manier van bestuiven van belang. Worden bloemen bestoven door insecten? Dan ben je ervan verzekerd dat je weinig tot geen hooikoortsklachten zult krijgen. Is een bloem bestoven door de wind? Dan kun je ‘m beter bij de bloemenwinkel laten staan. Vraag voor alle zekerheid aan de bloemist welke bloemen je het beste in huis kunt halen, dan kun je – ondanks de hooikoorts – toch nog volop genieten van vrolijke bloemen in huis.

Lees ook: 5x Met deze tips kun je je bloemen het langst mooi houden

Bron: Margriet | Beeld: Pexels