Dit is hoeveel stappen je per dag moet zetten om af te vallen

hoeveel stappen

Hoeveel moet je wandelen om wat kilo’s kwijt te raken?

Een paar kilo afvallen bereik je heus niet alleen maar met een streng dieet en een strak sportschoolregime. Ook een dagelijkse wandeling kan je helpen wat gewicht te verliezen. Maar hoeveel stappen moet je eigenlijk zetten om echt resultaat te boeken?

Aantal stappen

Sinds de stappenteller in het leven is geroepen, houden veel mensen zich bezig met het aantal stappen dat ze op een dag zetten. Eerst hielden we dit nog bij met een klein apparaatje dat elke schokje of stootje telde als een stap. Inmiddels hebben veel mensen een veel nauwkeuriger sporthorloge of een stappenteller-app op hun smartphone. Dit kan een handig steuntje in de rug zijn als je wat kilo’s kwijt wilt. Maar wat is nu de magische hoeveelheid stappen waardoor je snel weer in een maatje minder past? Het zetten van 10.000 stappen per dag is een goed uitgangspunt, aldus Ze.nl. Dit zou namelijk net zoveel zoden aan de dijk zetten als vijf keer per week een halfuur sporten.

Stevig doorstappen

Met het zetten van 10.000 stappen per dag zou je gemiddeld 500 calorieën extra verbranden. Als je verder op je eetpatroon let, kan dit resulteren in ongeveer een halve kilo per week verliezen. Let wel, er is nogal een verschil tussen rustig slenteren of stevig doorstappen. Als je sneller loopt, verbruik je inderdaad ook meer energie en wordt die lange wandeling een échte workout.

Verschillende hoeveelheid

Deze hoeveelheid stappen is wel echt een richtlijn en geen garantie. Elk lichaam is verschillend en heeft een ander energieverbruik. Zo zijn je geslacht, leeftijd, gewicht en lengte van invloed op je dagelijkse energiebehoefte. Ook je eetpatroon kan roet in het eten gooien. Eet je meer dan je nodig hebt, dan kun je ondanks een dagelijkse wandeling alsnog aankomen.

Tijdstip

Wist je dat ook het tijdstip waarop je gaat wandelen van invloed kan zijn? Door ‘s ochtends je dag te starten met een stevige wandeling – met de nadruk op stevig – gaat je hartslag omhoog. Je hart pompt hierdoor meer zuurstof door je lichaam, waardoor je meer energie krijgt. Daarnaast versnelt door deze stevige wandeling je metabolisme en verband je de rest van de dag ook nog eens meer calorieën. Niet alleen die versnelde metabolisme is een voordeel, je begint je dag namelijk een stuk positiever. Door deze gezonde start van je dag ben je vaak extra gemotiveerd om vervolgens gezond te eten. Een ochtendwandelingetje maken is dus dé manier om happy and healthy de dag te beginnen en alvast heel wat stappen op je teller te hebben staan.

Lees ook: 7 redenen waarom je eens wat vaker zou moeten gaan wandelen

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels