Dit is waarom het hebben van een huisdier goed is voor je gezondheid

Dit is waarom het hebben van een huisdier goed is voor je gezondheid

Goed nieuws voor alle huisdiereigenaren!

Het is niet niks, het aanschaffen van een huisdier. Ze kosten tijd, geld en vooral heel veel aandacht. Daarom is het belangrijk om voor jezelf na te gaan of dit in jouw levensstijl past. Máár, om gezondheidsoverwegingen hoef je het in ieder geval niet te laten – tenzij je hartstikke allergisch bent natuurlijk -, want het hebben van een huisdier is super goed voor je! 

1. Ze verminderen stress

Uit onderzoek is gebleken dat huisdieren kunnen helpen om stress te verminderen. Sterker nog, ze kunnen je bloeddruk verlagen en zelfs angstgevoelens bij mensen wegnemen. Dus, kom je thuis van een stressvolle dag op het werk? Knuffel dan maar eens goed met je huisdier.

2. Ze zijn goed voor je gezondheid

Wetenschappers ontdekten dat een huisdier gepaard gaat met een lager risico op cardiovasculaire ziekten. Ook bleek dat met name een kat de kans verlaagt om te overlijden als gevolg van deze ziekten. Ze concludeerden dan ook dat het niet alleen de toegenomen activiteit is die voordelig kan werken, maar ook de stressverlaging en het gezelschap die een dier met zich meebrengt een rol spelen. Goed nieuws voor de crazy cat ladies onder ons dus!

3. Ze laten je minder eenzaam voelen

Alleenstaande 60-plussers met een huisdier lopen vier keer minder risico om een depressie te ontwikkelen dan mensen die alleen wonen. Dit wordt verklaard door het feit dat een dier vaak als echte vriend beschouwd wordt. Je hond is niet alleen je huisdier, het is ook je maatje. Ze maken gelukkig, geven structuur en verminderen gevoelens van eenzaamheid.

4. Ze maken je vrolijk

Net als het bevorderen van je gezondheid, helpen honden je ook om je vrolijker te maken. Zo zouden hondeneigenaren meer en vaker lachen. Dit wisten we stiekem natuurlijk al, want hoe kun je nu niet blij worden van je lieve huisdier?

5. Ze helpen je beter te slapen

Door de aanwezigheid van je huisdier kan de nachtrust ten goede komen. Wetenschappers lieten tijdens een studie veertig gezonde volwassenen meedoen. Zij hadden geen slaapproblemen en waren minstens vijf maanden in het bezit van een hond. Uiteindelijk bleek dat ze beter sliepen wanneer hun dier in de buurt was. Zij ondervonden dan een gevoel van comfort en veiligheid.

6. Ze houden je actief

Huisdierbezitters worden vaak fysiek actief gehouden. Maar onderzoek heeft aangetoond dat hier nog veel grotere gezondheidsvoordelen mee gepaard gaan. Zo blijken mensen met een huisdier een lager BMI te hebben dan niet-huisdierbezitters en hoeven ze minder vaak naar de dokter. Some pet time a day keeps the doctor away, dus!

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Mijngezondheidsgids | Beeld: Pexels