Dit is waarom je de wekker beter niet naast je bed kunt zetten

wekker

Het komt je nachtrust namelijk niet ten goede

Slaap jij vaak slecht? We weten allemaal dat dat verschillende oorzaken kan hebben. Stress, het licht van je telefoon, nachtmerries, te veel licht van buiten: al die factoren kunnen ervoor zorgen dat je behoorlijk vermoeid wakker wordt. Wist je echter dat je wekker ook aan dat gevoel kan bijdragen? Wij vertellen je er meer over.

Niet in het zicht

Elke dag uitslapen is helaas letterlijk een droom voor veel mensen. We hebben vaak verplichtingen waarvoor we op een bepaalde tijd naast ons bed moeten staan. De kans is groot dat je niet volledig op je eigen biologische klok vertrouwt en een wekker gebruikt om wakker te worden. Onderzoek aan de Universiteit van California – Berkeley heeft echter aangetoond dat dat geen goed idee is, omdat het je nachtrust verstoort. Onderzoeker Matthew Walker benadrukt dat het vooral belangrijk is een wekker – als je er al eentje gebruikt – niet in het zicht te zetten. Je ziet dan namelijk steeds hoe laat het is, waardoor het lastiger wordt om in slaap te vallen.

Meer zorgen, minder slaap

Eerder onderzoek heeft ook al aangetoond dat een wekker niet top is voor je nachtrust. Voor dat onderzoek moesten dertig slapers een nacht lang de wekker in de gaten houden. De dertig mensen in de andere groep hoefden dat niet te doen. Ze moesten ondertussen allemaal proberen om in slaap te vallen. De mensen die de wekker in de gaten moesten houden, kregen meer zorgen en vielen pas later in slaap.

Hoewel een wekker je dus helpt om op een bepaalde tijd op te staan, draagt hij dus niet bij aan een goede nachtrust. Het idee van Walker, om de wekker aan de andere kant van de kamer te zetten, helpt al wel. Je bent dan niet meer geneigd om telkens naar de tijd te kijken. Ook sta je meteen naast je bed als je wekker gaat, waardoor je je minder snel zult verslapen. Het handigst voor een goede slaap is het echter als je je lichaam traint om op een bepaalde tijd wakker te worden. Dat vereist veel oefening en een behoorlijk vast patroon, maar dan heb je ook wat!

Lees ook: Op zoek naar een babynaam met de letter I? Dit zijn leuke opties

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Ze | Beeld: Unsplash, CHUTTERSNAP