De belangrijkste feiten over borstkanker die iedere vrouw moet weten

feiten borstkanker

Slechts een klein deel van de vrouwen kent deze feiten over borstkanker

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker onder vrouwen. De cijfers liegen er niet om, want liefst één op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Het is daarom erg belangrijk om de belangrijkste feiten over borstkanker te kennen. We zetten daarom de feiten en risico’s omtrent borstkanker op een rijtje.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat 90 procent van de Nederlanders het voornaamste risico om borstkanker te ontwikkelen niet kent.

Geen invloed

De meeste vrouwen krijgen een oproep voor een mammografie rond hun vijftigste levensjaar. Hoewel dit voor velen nog heel ver weg lijkt, kunnen de acties die je vandaag onderneemt op de lange termijn zeker wel meetellen. Daarnaast zijn er verschillende risicofactoren omtrent borstkanker waar je zelf geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke aanleg, hoe dik je borstklierweefsel is en hoe lang borsten zijn blootgesteld aan progesteron en oestrogeen. Dit laatste zijn de hormonen die je menstruatie regelen.

Cijfers en feiten

Ruim 14.500 vrouwen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose borstkanker. Hiervan overlijden elk jaar 3.200 vrouwen, dat is ongeveer 22 procent van de patiënten. Een kwart van de vrouwen (ongeveer 3.000) is volgens Borstkankervereniging Nederland jonger dan 50 jaar. Uit cijfers uit 2017 blijkt dat zestien vrouwen onder de 25 jaar de diagnose borstkanker kregen. Bij jongere vrouwen is de kans groter dat de borstkanker later nogmaals terugkeert. Daarnaast hebben ze een grotere kans op overlijden, omdat het borstweefsel van jongere vrouwen compacter is, waardoor afwijkingen lastiger te vinden zijn. Tumoren die jonge vrouwen treffen zijn over het algemeen agressiever van vorm.

Alcohol

Ondanks de factoren waar je geen invloed op hebt om borstkanker te ontwikkelen, zijn er ook een factoren waar je wél invloed op hebt, zo blijkt uit onderzoek. Zo is alcohol een grote boosdoener als het gaat om borstkanker. Door dagelijks een alcoholisch drankje te drinken dat bestaat uit 10 tot 15 gram alcohol, zoals een wijntje of een biertje, wordt het risico op borstkanker al met zes procent verhoogt. Dit komt doordat alcohol, ofwel ethanol, door ons lichaam wordt omgezet in de kankerverwekkende stof aceetaldehyde. Hoe meer je drinkt, hoe meer deze stof opbouwt in je lichaam en hoe meer schade je cellen oplopen. Borstkanker een oestrogeen gevoelige ziekte. Alcohol leidt tot meer oestrogeen, en meer oestrogeen leidt tot meer celdeling. Een rode- of witte wijn in de avond verhoogt dus al de kans op borstkanker aanzienlijk. Stop je direct met het drinken van alcohol? Dan zal het gevaar in zijn geheel afnemen.

Lees ook: Scholen slaan alarm: zelfmoordspel ‘Momo challenge’ rukt op in Nederland

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Marie Claire | Beeld: Pixabay