Nieuw advies brandenwondencentra: ‘Trek kleding en luier van kind direct uit’

brandwondencentra nieuw advies

Brandwondencentra geven dringend nieuw advies

Elke ouder hoopt dat het zijn of haar kind nooit zal overkomen: het oplopen brandwonden. De gezegde ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ bestaat helaas niet voor niets. Omdat kinderen zo nieuwsgierig zijn en graag alles willen vastpakken is het soms onvermijdelijk dat kleine kinderen een ongeval met brandwonden oplopen. Nieuw advies van het brandwondencentra is daarom zeer belangrijk om te kennen als ouders.

Een belangrijke waarschuwing en advies voor alle ouders met jonge kinderen.

Nieuw advies

Volgens verschillende artsen wordt bij kleine kinderen vaak niet de juiste hulp toegepast zodra ze een ongeval met brandwonden oplopen. Veel ouders koelen het kind wel direct, maar laten de kleding en/of luier vaak aan. Dit is immers ook hoe de meeste volwassenen dit hebben geleerd. Toch adviseren artsen dat het beter is om de kleding en/of luier wél direct uit te trekken. De hete vloeistof blijft op deze manier namelijk in contact met de huid en kan daarom nog ernstigere brandwonden veroorzaken.

Brandwondencentra

Brandwondenzorg Nederland heeft besloten de vastgestelde eerste-hulpregels die in 2003 zijn opgesteld naar aanleiding van de Volendamramp, omdat het nu zo vaak misgaat, aan te passen en te verduidelijken. “Je kunt het ouders en omstanders niet verwijten als het misgaat. Ze weten niet precies wat ze moeten doen. En dat pakken we nu aan: Koel een brandwond tien minuten met lauw zachtstromend leidingwater en doe direct de kleding en bij kinderen ook de luier uit”, zegt brandwondenarts Sonja Scholten van het Brandwondencentrum Groningen.

Bekijk de volledige instructievideo met tips in bovenstaande video. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: Scholen slaan alarm: zelfmoordspel ‘Momo challenge’ rukt op in Nederland

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: LindaNieuws | Beeld: videostill