‘Hoe vertel ik mijn jongere zus dat ze af moet vallen?’

weegschaal

‘Ik maak me zorgen om haar gezondheid’

Sinds ze bekend is met de body positivity movement is Eva, de jongere zus van Esther* flink aangekomen. Esther is het ermee eens dat alle lichamen mooi zijn, maar ze begint zich wel erg zorgen te maken om de gewichtstoename van Eva. 

Advies van de huisarts

“Mager zijn zit niet in onze familie”, begint Esther haar verhaal op het forum Reddit. Ze vertelt dat haar ouders beiden aanleg hebben om snel aan te komen en dat zij deze eigenschap hebben overgedragen aan hun kinderen. “Maar mijn zus is veruit het zwaarst en als ze zo doorgaat zal ze alleen maar zwaarder worden.” Hier komen natuurlijk de nodige gezondheidsproblemen bij kijken. “Onlangs kreeg ze van haar huisarts te horen dat ze een (te) hoge bloeddruk heeft. Daarnaast bleek dat ze lijdt aan een hartritmestoornis. Hij heeft haar sterk aangeraden om af te vallen, aangezien haar hart het moeilijk heeft.”

Naar aanleiding van het advies van de huisarts, is Eva op dieet gegaan. “Het lukt mijn zus totaal niet om zich aan het dieet te houden. Onze moeder betrapte haar verschillende keren op het stiekem bestellen en eten van junkfood”, vervolgt Esther haar verhaal.

Onenigheid

Esther sprak haar zus Eva aan op het in de wind slaan van de adviezen van haar huisarts. “Ik probeerde haar aan het verstand te brengen dat ze haar leven riskeert en dat er echt iets moet veranderen aan haar houding”, vertelt ze. Eva was hier niet van gediend en reageerde dat haar zus ‘makkelijk praten’ heeft. “Jij bent dun en je begrijpt niet hoe moeilijk het is om dik te zijn. Zwaarlijvige mensen kunnen net zo gezond zijn als dunne mensen”, zei ze. Door deze laatste zin ontplofte Esther. “Je hebt zwaar overgewicht, dat is echt niet gezond meer. Als je zo doorgaat haal je de veertig niet eens”, gooide ze eruit. Achteraf had ze misschien niet zo hard moeten zijn, maar dan had haar zus maar eerder moeten luisteren.

“Ze was ongelooflijk beledigd door mijn uitspraken en noemde me een vetfoob, de term voor iemand die bang is voor dikke mensen. Sinds de ruzie praten we niet meer met elkaar. Ben ik te hard geweest?”, beëindigt Esther haar verhaal.

Lees ook: ‘Ik vind het steeds moeilijker om te zien dat mijn verloofdde wat dikker wordt

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Reddit | Beeld: Pexels