Hoe werd jij vanochtend wakker? Dit zegt je slaaphouding over je gezondheid

Wat is jouw favoriete slaaphouding?

Tukken, een uiltje knappen, maffen of meuren: hoe je het ook noemt, wij vinden het in ieder geval hemels. Na een lange werkdag met duizend-en-een dingen te doen is er niets heerlijks dan lekker in je bedje te kruipen, je ogen te sluiten en je batterij op te laden. De een slaapt graag op de rug, de ander in de foetushouding op de zij en weer een ander ligt het lekkerst op de buik. 

Maar wist jij dat je slaaphouding veel kan vertellen over je gezondheid?

  • Op je rug: dit is de gezondste houding om in slaap te vallen, omdat het de meest natuurlijke manier is om te liggen. Er staat het minste druk op je ruggenwervels, ze liggen in een horizontale lijn. Dit zorgt er ook voor dat je rug, nek en andere spieren weinig druk ervaren. Ook houd je je gezicht vrij in deze houding, wat beter is voor je huid en eventuele rimpels. Graaf jij je gezicht lekker in tussen de kussens? Dat vergroot de kans op slaaprimpels. Er is slechts één nadeel aan slapen op je rug: in deze houding wordt snurken gestimuleerd.
  • Op je zij: ben je een zijslaper? Dan ben je zeker niet de enige, dit is de meest voorkomende slaaphouding Als zijslaper kun je last van je armen en benen ontwikkelen, omdat je continue op één kant ligt. Op je rechterzij liggen is ook nog eens nadelig voor je spijsvertering en maagzuur.
  • Op je buik: buikslapers hebben pech: deze slaaphouding is het slechtste voor je gezondheid. Je ontwikkelt hierdoor nekklachten (je hoofd ligt immers helemaal gedraaid) en rugklachten.  Je ruggenwervels liggen in een onnatuurlijke houding, waardoor je meer beweegt en dus onrustiger in bed ligt. Om goed te kunnen ademen, zul je vaker naar links of naar rechts moeten bewegen. Dat draagt opnieuw bij aan een onrustige slaaphouding. Plus, probeer maar eens met een volle maag op je buik te gaan liggen, dat voelt niet bepaald fijn aan.

Lees ook: Waarom zeggen we eigenlijk ‘gezondheid’ als iemand niest?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Viva | Beeld: Unsplash