Heb jij een hond of een kat? Pas dan op voor deze nieuwe soort gevaarlijke lintworm

De gevaarlijke vossenlintworm is schadelijk voor mens én dier.

Honden- en kattenbezitters moeten goed oppassen de komende tijd; de gevaarlijke vossenlintworm maakt zijn opmars in Nederland en het aantal slachtoffers dat de parasiet maakt blijft groeien. De parasiet kan levensgevaarlijk zijn en verspreidt zich via de ontlasting van vossen en huisdieren. 

De vossenlintworm is zeer gevaarlijk.

Parasiet
Niet alleen honden en katten kunnen ten prooien vallen aan de parasiet, ook mensen kunnen besmet raken. Wie denkt dat de parasiet met een beetje antibiotica verjaagd is, heeft het helaas mis. De lintworm brengt ernstige gevolgen met zich mee: het kan geelzucht veroorzaken en klachten aan de lever, ook kan het blindheid veroorzaken. Parasitoloog Paul Overgaauw legt aan Telegraaf uit dat katten en honden besmet kunnen raken, wanneer zij in contact komen met een besmette prooi. “Een huisdier kan dat heel makkelijk overdragen op mensen.”

Liefde 
Mensen die gek zijn op hun hond of kat, knuffelen het diertje weleens waarbij je gezicht dichtbij dat van je huisdier komt. Een lik over je gezicht is dan zo gegeven, maar daar kan het al misgaan, waarschuwt Overgauuw.

Ontwormen 
De verspreiding van de vossenlintworm wordt door de RIVM goed in de gaten gehouden. Mensen die met hun huisdier in het buitenland zijn geweest waar de parasiet veel voorkomt (Oostenrijk, Duitsland of Zwitserland), wordt aangeraden hun huisdier zo snel mogelijk te ontwormen. Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de honden nog nooit is ontwormd en bij 75 procent gebeurt het te weinig.

Dit vind je misschien ook interessant: overweeg je een hond te nemen? Zóveel kost een viervoeter je

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: LINDA.nieuws | Beeld: Pixabay