Heb jij vaak last van een ochtendhumeur? Dan heb je déze positieve eigenschap

ochtendhumeur

We nemen dat ochtendhumeur maar voor lief

Wanneer je het geschreeuw van de wekker weer hoort, is het maar wát moeilijk om op te staan. Met moeite doe je de wekker uit en met nog veel meer moeite probeer je op te staan. De gedachte van weer een nieuwe werkdag laat je niet bepaald met het juiste been uit bed stappen. Ook het gebrek aan koffie zorgt ervoor dat je niet de beste versie van jezelf bent. Het resultaat: je bent niet te genieten.

Sociaal
Voor degenen die dagelijks kampen met een ochtendhumeur om u tegen te zeggen, hebben we goed nieuws. Hoewel je ’s ochtends wellicht alleen maar kunt mopperen, betekent dat niet dat je de rest van de dag niet te genieten bent. Integendeel. Je bent juist heel sociaal, 
behalve ’s ochtends dan heel even. Althans, dit beweren wetenschappers.

Gelukshormoon 
Volgens de onderzoekers wordt een ochtendhumeur veroorzaakt door een verstoring in je hormoonhuishouding. Vlak voordat je wakker wordt, maakt je lichaam het gelukshormoon cortisol aan. Als je ruw wordt gewekt door het geluid van de wekker, kan het zijn dat je lichaam nog niet voldoende cortisol heeft aangemaakt. Hierdoor kan het vreselijke ochtendhumeur ontstaan.

Overvolle agenda 
In een artikel op The Huffington Post heeft wetenschapper Alice Domar de link tussen een ochtendhumeur en positieve mensen uitgelegd. Mensen die opstaan met een ochtendhumeur hebben te weinig geslapen, omdat hun agenda zo overvol staat. Een van de redenen voor een overvolle agenda kan zijn dat je veel vrienden hebt met wie je wilt afspreken of dat je druk bent met andere sociale activiteiten. Wat weer betekent dat je waarschijnlijk een leuk persoon bent die positief in het leven staat, anders had je niet zo’n druk, sociaal leven. Doordat je te weinig hebt geslapen, maak je te weinig cortisol aan, waardoor je een ochtendhumeur krijgt.

De volgende keer wanneer je ’s ochtends niet te genieten bent, kun je jezelf met de gedachte troosten dat je eigenlijk heel leuk bent. 

Lees ook: sport je ’s ochtends of ’s avonds? Dit is het beste voor je

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Gatsby | Beeld: Unsplash