Confronterend: als je déze woorden vaak gebruikt, ben je een echte stresskip

woorden

Gebruik jij deze woorden ook zo vaak?

Stress, we hebben er allemaal weleens last van. Het is moeilijk volledig te vermijden als je een gezin hebt, werkt, een huishouden moet runnen en een sociaal leven probeert te onderhouden. Een beetje stress is normaal, maar te veel stress is een ander verhaal. Slecht voor je lichaam en geest en je kunt er ook nog eens flink van aankomen: niet oké!

Uit onderzoek blijkt dat stress zich kan uiten in de woorden die je gebruikt, en dan vooral de bijvoeglijk naamwoorden!

Bijvoeglijk naamwoorden
Gebruik jij vaak versterkende bijvoeglijke naamwoorden zoals ‘écht’ of ‘ongelofelijk’? En versterk jij woorden vaak door er iets voor te zetten, zoals ‘spuugzat’ of ‘bloedserieus’ om er zeker van te zijn dat je boodschap overkomt? Dit kan een teken zijn dat je behoorlijk gestresst bent, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die dit soort woorden veel gebruiken een hoog stressniveau hebben. Tijdens het onderzoek werden 143 proefpersonen een aantal dagen gevolgd met een audiorecorder en deze opnames werden vervolgens geanalyseerd.

Stressgenen
Onderzoekers luisterden naar de opnames en analyseerden het taalgebruik, daarnaast ondergingen de proefpersonen een bloedonderzoek om te meten hoeveel ‘stressgenen’ er in hun lichaam actief waren. Het is al langer bekend dat er in het lichaam van gestreste mensen veel genen actief worden, die ontstekingen veroorzaken. Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen die veel emotioneel beladen bijvoeglijke naamwoorden gebruikten opvallend vaak een hoog stressniveau hebben. Herkenbaar? Dan is het hoogste tijd om eens wat meer te ontspannen!

Lees ook: Dít is waarom je je telefoon elke dag een kwartiertje moet uitschakelen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels