Dit is de reden dat je altijd moet plassen als je zenuwachtig bent!

Nu snappen we het eindelijk!

Je hebt een belangrijk gesprek op je werk, staat op het punt om mee te doen aan een hardloopwedstrijd of hebt een eerste date. En ja hoor, vlak voordat je op het punt staat om de deur uit te gaan, moet je plassen. Alwéér, terwijl je net bent geweest! Waarom moeten we toch altijd plassen als we zenuwachtig zijn?

Hersenen
Er zijn meerdere redenen bekend waarom mensen moeten plassen op het moment dat ze zenuwachtig zijn en een groot gedeelte van deze redenen heeft te maken met de hersenen. In je hersenen, om precies te zijn in het gedeelte van je hersenen dat betrokken is bij emoties, geheugen, leren, motiveren, herinneringen en seksueel gedrag – oftewel het limbisch systeem –, wordt namelijk het signaal afgegeven dat je moet plassen.

Evolutie
Je hersenen krijgen in het limbisch systeem het signaal door dat je iets spannend vindt. Op dat moment krijgt hetzelfde gedeelte van je brein meerdere signalen over je blaas binnen wat ertoe leidt dat je lichaam aangeeft dat je moet plassen. Ook de evolutietheorie heeft een goede reden voor dit fenomeen; toen dieren vroeger in bedreigende situaties terecht kwamen lieten ze urine los om sneller te kunnen vluchten. De mens zou dit meegekregen hebben.

Lees ook: om deze reden heeft koningin Elizabeth alleen op déze dag contant geld bij zich

Bron: Glamour | Beeld: Unsplash