Je kind laten inenten tegen corona? Dit is het landelijke advies voor ouders

kind

Kinderen van 5 tot 11 jaar mogen straks ook een coronaprik halen

Vanaf volgende week krijgen ouders een uitnodiging om hun kind(eren) van 5 tot 11 jaar te laten vaccineren tegen het coronavirus. Veel ouders staan voor een lastig dilemma: laat je je kind vaccineren of niet? Het kabinet heeft een duidelijk advies voor ouders.

Wel of niet inenten?

Het gaat hier om een uitnodiging voor kinderen waarbij geen sprake is van een verhoogd medisch risico. Kinderen met een verhoogd medisch risico, met bijvoorbeeld een zwakkere weerstand, krijgen van de Gezondheidsraad wél het advies om zich te laten vaccineren. Bij hen is de kans veel groter dat ze na besmetting in het ziekenhuis belanden. Voor de kinderen die niet in die groep vallen laat het kabinet de keuze voor het wel of niet inenten nadrukkelijk bij de ouders zelf. En dat is best gek, aangezien volwassenen wél het advies kregen om zich te laten vaccineren. Waar zit het verschil? En is het een goed idee om je kind te laten vaccineren? Kinderartsen leggen het uit.

Zelf keuze maken

Bij gezonde kinderen geeft het kabinet ouders dus geen nadrukkelijk advies, dit is op advies van de Gezondheidsraad besloten. Volgens kinderarts Emmeline Buddingh is de achterliggende gedachte hierbij dat ouders zelf die afweging moeten maken. “Ik kan me daar wel in vinden”, zegt Buddingh. “Het directe voordeel van een prik is veel kleiner dan bij volwassenen. De kans dat die kinderen ziek worden van een coronabesmetting is heel klein. En als ze er ziek van worden, herstellen ze er over het algemeen goed van.” Maar de prik heeft ook voor kinderen voordelen, zo legt de kinderarts uit. “Aan de andere kant kun je met vaccinatie wel de zeldzame ernstige uitingen van corona bij kinderen voorkómen. En de bijwerkingen van vaccinaties zijn beperkt. Dus daarom is het fijn dat ouders de keuze hebben.”

Ook Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog, begrijpt de keuze van de overheid. “Corona verloopt bij kinderen over het algemeen heel mild. Dat kan een reden zijn voor ouders om ze niet te laten prikken”, zegt zij hierover.

Onbewust corona gehad

Bruijning wijst er verder op dat risico’s die nu bekend zijn bij kinderen zijn gebaseerd op een eerste besmetting. Ze legt uit: “Het is aannemelijk dat de kans om ernstig ziek te worden als je al een keer eerder corona hebt gehad, nog kleiner zal zijn.” De kinderarts deed zelf wetenschappelijk onderzoek naar kinderen en corona. Wat blijkt? Tenminste een derde, en mogelijk zelfs twee derde, van de kinderen heeft al onbewust corona gehad. Vaak weten ouders dat helemaal niet. Er zijn wel degelijk risico’s voor kinderen, al zijn deze erg klein. Het gaat dan om long-covid of de ontstekingsziekte MIS-C.

MIS-C

MIS-C, het Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, is een zeldzame maar levensbedreigende complicatie van het coronavirus. Het zorgt voor een ontstekingsreactie in de organen. Als een kind corona heeft gehad, is er een kleine kans dat het hier in de weken erna last van krijgt. “MIS-C was voor de Gezondheidsraad de belangrijkste reden om ja te zeggen tegen de vaccinatie voor kinderen onder de 12 jaar”, stelt Bruijning. “Bij MIS-C is het immuunsysteem een soort van op hol geslagen. De ziekte openbaart zich pas 4 tot 6 weken na de coronabesmetting en komt voor bij kinderen. Van kinderen van 5 tot 11 jaar oud zijn er zo’n 100 tot 150 die het sinds de pandemie hebben gehad. De kans dat een met corona geïnfecteerd kind ermee te maken krijgt, is tussen zo’n 1 op 3000 en 1 op 5000. Die kans is dus heel erg klein. Maar het is wel belangrijk dat ouders dat weten.”

Kinderarts Károly Illy vult aan: “Die kinderen worden heel erg ziek. De helft van die groep komt op de intensive care terecht. Gelukkig is er niemand aan overleden.” Een vaccinatie verkleint de kans op een coronabesmetting, en dus ook op MIS-C.

Indirecte voordelen

Volgens Buddingh heeft de coronaprik bij kinderen ook andere, indirecte, voordelen. “Zo geeft de Gezondheidsraad aan dat kinderen ook indirect voordeel van vaccinatie kunnen hebben wanneer schoolklassen misschien minder in quarantaine hoeven. Ook kunnen sportactiviteiten voor jongeren dan vaker doorgaan.” Een andere reden om een kind te laten vaccineren kan voor ouders zijn dat het kwetsbare opa’s en oma’s beschermt.

Een duidelijk advies is er volgens Bruijning niet te geven. “Er zijn gezondheidsvoordelen. En als een kind bijvoorbeeld bang is om corona te krijgen, is dat ook een goede reden voor een vaccinatie. Maar als ouders het niet willen, is dat ook helemaal prima. Ze nemen daarmee geen onverantwoorde gezondheidsrisico’s.”

Lees ook: Dit is wat je moet weten over coronavaccins en borstvoeding

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock