Ectropion van de baarmoedermond: dit is het en dit moet je erover weten

ectropion

Het komt vaak voor en is niet gevaarlijk

Merk je dat je vaak last hebt van veel vaginale afscheiding of dat je bloedt nadat je seks hebt gehad? Dat zou weleens kunnen duiden op ectropion van je baarmoedermond. Gynaecoloog Lucien Haans (Haaglanden MC) heeft aan LINDA. uitgelegd wat dat precies is. 

Een bobbel met extra slijmvlies

Volgens Haans is ectropion van je baarmoedermond vervelend, maar niet gevaarlijk. Aan de binnenkant van je baarmoedermond zitten kwetsbare slijmvliezen. Bij ectropion van je baarmoedermond zitten die slijmvliezen ook aan de buitenkant, waardoor je baarmoedermond als een soort bobbel in je vagina steekt. Bovenop die bobbel bevindt zich dan ook slijmvlies. “Bij jonge kinderen is dat de normale situatie en dat trekt zich meestal met de jaren terug”, aldus Haans.

Niet gevaarlijk

Toch komt het vooral bij jonge vrouwen vaak voor dat het slijmvlies zich niet terugtrekt. “Dat is niet gevaarlijk of iets om van te schrikken. Veel vrouwen ervaren zelfs helemaal geen klachten”, aldus Haans. Het slijmvlies kan er echter wel voor zorgen dat je veel slijmerige vaginale afscheiding hebt. Ook kan het ervoor zorgen dat je bloedingen hebt na seks. “Dit komt doordat dit slijmvlies kwetsbaarder is dan de stevige slijmvliezen waar de vaginawand uit bestaat. Doordat dit minder goed tegen druk en wrijving kan, kun je last hebben van bloedverlies bij het vrijen of het inbrengen van een tampon.”

Altijd laten checken

Het is volgens Haans wel belangrijk om na te gaan of bloedingen na seks misschien een andere oorzaak hebben. Hij raadt daarom aan om altijd naar de huisarts te gaan voor een uitstrijkje en een soa-test. “Er zijn eigenlijk drie oorzaken mogelijk: een soa, afwijkende cellen die kunnen duiden op een voorstadium van baarmoederhalskanker of een makkelijk bloedend ectropion”, zegt hij. Mocht er wel sprake zijn van ectropion, dan is er geen behandeling nodig. “Soms gaat het vanzelf over, en het is volledig pijnloos en ongevaarlijk.”

Heb je wel veel last van symptomen, dan kan een arts je baarmoedermond met een heel koud apparaatje bevriezen. “Zo ontstaat er een kunstmatige wond. De ervaring leert dat het slijmvlies door het herstel steviger wordt en de klachten zijn opgelost”, aldus Haans. In sommige gevallen helpt die behandeling niet meteen, maar dan kan hij gerust wordt herhaald.

Niet per se meer kans op kanker

De bloedingen zorgen er bij veel vrouwen voor dat ze zich zorgen gaan maken om baarmoederhalskanker. Volgens Haans is dat echter niet nodig, omdat ectropion niet per se een verhoogde kans op die ziekte geeft. Wel kan het zijn dat de symptomen van ectropion en baarmoederhalskanker lastig van elkaar te onderscheiden zijn. Daarom raadt Haans aan er altijd naar te laten kijken. Is er sprake van veel onrust, dan is het verstandig dat met een arts te bespreken. “Eventueel zou voor de gemoedsrust besloten kunnen worden op termijn nog een uitstrijkje te maken.”

Lees ook: De pil doorslikken: alle feiten en fabels op een rijtje

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: LINDA. | Beeld: Unsplash, Eugene Chystiakov