Dit gebeurt er met je lichaam als je elke dag gedurende 20 minuten wandelt

wandelen lichaam

Deze 7 dingen veranderen aan je lichaam als je dagelijks wandelt

Beweging en sporten kan een constante strijd voor ons zijn, vooral als we een druk leven leiden. Sporten is daarom een activiteit dat steeds vaker op een laatste plek komt. Maar wat als wij je vertellen dat je niet jezelf in het zweet moet werken in de sportschool om resultaat te zien. Dagelijks lopen of wandelen brengt ook al vele voordelen met zich mee.

Als je dagelijks 20 minuten wandelt ga je deze 7 verschillen merken aan je lichaam en gezondheid.

1. Een beter humeur

Geloof het of niet, maar een kleine, lichte wandeling heeft het vermogen om ons humeur onmiddellijk te verlichten. Dat komt omdat wandelen de mogelijkheid heeft om je zenuwstelsel voldoende aan te passen, zodat eventuele stress of vijandigheid die je vasthoudt, begint weg te smelten. Je zult verbaasd zijn hoe humeur aanzienlijk is verandert door een lekkere wandeling.

2. Het verrijkt je creativiteit

Een onderzoek in de Journal of Experimental Psychology heeft uitgewezen dat een eenvoudige wandeling je creatieve gedachten laat vloeien. Dus neem een notitieblok mee tijdens je wandeling, want een bewegen kan enkele slimme ideeën voor je project stimuleren, zorgt voor motivatie op het werk of je kan nu eindelijk het verjaardagsfeestje van je kind uitwerken.

3. Minder stress

Een stevige wandeling kan endorfines helpen stimuleren, waardoor stresshormonen kunnen worden verminderd en zelfs kan helpen bij milde depressies. Dus als je je bijzonder bezorgd voelt over een situatie, ga dan op pad en voel de stress wegsmelten.

4. Gewrichten en botten

Regelmatig wandelen kan je gewrichten en botten verbeteren. Zo kan wandelen onder andere helpen de hoeveelheid verloren botmassa te beperken en zelfs de risico’s op fracturen te verminderen. Upgrade je wandeling van 20 naar 30 minuten en je kunt hiermee gewrichtspijn, stijfheid en ontsteking verminderen, volgens de Arthritis Foundation.

5. Lager risico op hartaandoeningen

We weten dat hardlopen kan helpen het risico op hartaandoeningen of beroertes te verlagen, maar lopen is misschien wel net zo effectief. Levendig lopen kan het risico op hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes net zo veel verlagen als hardlopen. Dit is onder andere gebleken uit een onderzoek dat is uitgevoerd in het nationale laboratorium van Lawrence Berkeley in Berkley, Californië.

6. Ogen

Drie of meerdere keren per week wandelen kan een verhoogde intraoculaire druk (IOP) verminderen. Dit kan de progressie van glaucoom vertragen, een ziekte die de oogzenuw van het oog beschadigt. Het verminderen van de IOP kan schade aan de oogzenuw voorkomen. Wat alleen een wandelen al wel niet teweeg kan brengen!

7. Darmstelsel

Wandelen kan je helpen om een regelmatige stoelgang op te bouwen. Dus als je lijdt aan een obstipatie, ga de deur dan uit voor een wandeling om het darmstelsel in beweging te krijgen. Wandelen staat er ook om bekend om te helpen bij de spijsvertering; daarom adviseren artsen ook vaak om een stukje te wandelen na het eten.

Lees ook: Is het slecht om een tampon door het toilet te spoelen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tiphero | Beeld: Pexels