Deze lichamelijke klachten kunnen dragen van hoge hakken veroorzaken

hoge hakken rug lichamelijke klachten

Draag je vaak hoge hakken? Dit gebeurt er met je lichaam

Lopen op hoge hakken is een kunst. Daar komt bij dat je benen er fantastisch uitzien wanneer je hakken draagt onder een rokje of jurkje. Toch brengt het lopen op hakken ook wat nadelen met zich mee. En nee, dan hebben we het niet alleen over je voeten, maar ook andere delen van je lichaam lijden eronder. Benieuwd wat de impact van het dragen van hakken op je lichaam heeft? Dat lees je hier.

Herken je een of meerdere van de onderstaande klachten? Dan wordt het misschien tijd om weer eens platte schoenen te dragen…

1. Teennagels

De eerste klachten merk je natuurlijk als eerst aan je voeten. Maar wist je dat je teennagels ook kunnen lijden wanneer je regelmatig hoge hakken draagt? De hak duwt je voet naar voren, waardoor je tenen worden samengedrukt. Deze druk kan ervoor zorgen dat je last krijgt van ingegroeide teennagels. Daarnaast heb je met hakken sneller kans op blaren en eeltknobbels. Het is zelfs mogelijk om een hallux valgus op te lopen. Dit is een knobbel op je voet als gevolg van vergroeid bot achter de grote teen.

2. Enkels

Door hakken te dragen worden achillespezen ingekort. Draag je regelmatig hakken en wil je ineens op platte zolen lopen, dan zal je merken dat het pijn doet bij je achillespees. Ook je enkel kan je hierdoor minder soepel bewegen en je loopt een grotere kans op verstuikingen.

3. Kuiten

Kramp in je kuiten na een hele avond op hakken te hebben gelopen? Door de stand van je voeten, verandert de structuur van de spieren en pezen in de kuiten. Dit zal in eerste instantie leiden tot verkrampte kuiten, maar wanneer je langer op hakken loopt, kunnen je kuitspieren inkorten waardoor je helemaal niet meer op platte schoenen kunt lopen.

4. Heupen

Je zal het niet verwachten, maar ook je heupen kunnen aangetast worden door het dragen van hakken. Dit komt omdat je naar voren leunt wanneer je hakken draagt. Dit kan zorgen voor pijnklachten in de heupen. Je heupen zijn belangrijk voor je gehele houding en daardoor kunnen de pijnklachten in je heupen uiteindelijk ook doorstralen naar je wervelkolom.

5. Rug

Zojuist werd al aangegeven dat heupklachten kunnen voortkomen uit het dragen van hakken, maar je kunt ook last krijgen van je (onder)rug. Deze pijnklachten worden veroorzaakt doordat je knieën en heupen naar voren buigen. Je onderrug wordt door deze houding juist naar achteren gedrukt. Deze onnatuurlijke houding voor je ruggenwervel kan pijnlijke klachten veroorzaken.

Lees ook: Dit kledingstuk is nog slechter voor je rug dan hoge hakken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Daily Medical, Margriet | Beeld: Pexels