Moet ook gebeuren: zo maak je je navel het beste schoon

navel

Daarmee voorkom je een hoop ellende

De navel is een plek op het lichaam waar veel mensen nooit aandacht aan besteden. Toch is het belangrijk om hem goed schoon te houden, omdat je anders een infectie kunt oplopen. Dat gaat ook nog eens gepaard met een geur waar je niet blij van wordt. Wij vertellen je daarom hoe je je navel het beste kunt schoonmaken.

Nare geur en ontsteking

Als je je navel niet goed schoonhoudt, hebben vuil en bacteriën er vrij spel. Ook kunnen pluisjes, vuil en zweet zich er ophopen. Dat alles kan voor een infectie zorgen, wat roodheid en jeuk oplevert. Ook zal je navel dan een niet bepaald aangename geur verspreiden. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, dus kun je er maar beter wat meer aandacht aan besteden onder de douche.

Twee soorten navels

Allereerst: hoe je je navel het beste kunt wassen, hangt van de vorm van je navel af. Diepe navels moet je op een andere manier schoonmaken dan navels die plat zijn. Het basisprincipe is echter gelijk: het is altijd belangrijk om regelmatig te douchen en je navel goed af te spoelen. Daarmee wordt het grootste gedeelte van je pluisjes en het vuil al losgeweekt. Heb je een navel die plat is, dan heb je geluk. Je hoeft er dan verder niets meer aan te doen.

Heb je echter een diepe navel, dan vereist hij daarnaast ongeveer een keer per week extra aandacht. Pak een wattenstaafje, dip het in wat zeep of pure alcohol en dep daar voorzichtig mee in je navel voordat je gaat douchen. Spoel alles onder de douche goed af. Sommige dermatologen raden aan om zeep te gebruiken in plaats van alcohol, omdat alcohol je huid kan uitdrogen.

Huisarts of dermatoloog

Merk je dat je, ondanks alle moeite, toch last hebt van jeuk of een vervelende geur uit je navel? Dan is het verstandig om je huisarts of een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen je voorzien van medisch advies en eventueel een middel voorschrijven waarmee het probleem wordt verholpen.

Lees ook: Aha! Mannen die regelmatig schoonmaken leven langer

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Cheyenne Doig