‘Mijn nichtje vergeleek onze overleden dochter met haar overleden hond’

dochter-hond

‘Mijn dochter was geen dier, die vergelijking slaat nergens op!’

De dochter van Annabel* is overleden bij een auto-ongeluk. Annabel heeft haar kamer precies zo gelaten als vroeger, omdat er nog te veel herinneringen aan kleven. Annabels nichtje Fiona kon daar weinig begrip voor opbrengen, waar Annabel kwaad om werd. Op Reddit vraagt ze lezers wat ze met de situatie aan moet.

Te veel herinneringen

“Vorig jaar is onze 15-jarige dochter omgekomen bij een auto-ongeluk”, begint Annabel haar verhaal. “We hebben haar kamer nog niet kunnen opruimen, dat valt ons te zwaar. Het ziet er dus nog allemaal exact hetzelfde uit als toen ze nog leefde. Mijn man komt er niet zo vaak meer, omdat er te veel herinneringen aan die ruimte kleven. De dood van onze dochter valt ons beiden erg zwaar. Ik ga eigenlijk nergens meer naartoe, behalve naar mijn werk.”

In de gastenkamer

Een paar weken geleden kwam Annabels nichtje Fiona logeren. “Zij heeft vooral veel sympathie voor dieren, maar kan niet zo goed met mensen omgaan. Haar hond is twee jaar geleden overleden en het kostte haar maanden om erover te kunnen praten. Inmiddels is ze er echter volledig overheen.” Annabels man had de bank omgebouwd tot een bed, maar daar was Fiona het niet mee eens. “Ze vroeg waarom ze niet in de ‘gastenkamer’ kon slapen. Daarmee bedoelde ze de kamer van onze dochter.”

Vergelijking met haar hond

Annabel legde aan Fiona uit dat er geen sprake was van een ‘gastenkamer’. “Fiona reageerde verbaasd, vooral toen we vertelden dat we nog niets aan die kamer veranderd hadden. Ze rolde met haar ogen en zei ‘dat het inmiddels een jaar geleden was en dat we verder moesten met ons leven’. Dat raakte me enorm en ik begon te huilen.” Hoewel Fiona haar excuses probeerde aan te bieden, maakte ze het daarmee alleen maar erger. “Ze vergeleek het overlijden van onze dochter met het overlijden van haar hond. Ik heb tegen haar geschreeuwd dat je dat absoluut niet naast elkaar kunt leggen. Ons kind was geen dier!”, schrijft Annabel.

Nog altijd ruzie

Annabels man kwam tussenbeide en kalmeerde haar. “Uiteindelijk heeft mijn nichtje niet bij ons geslapen en is ze naar huis gegaan. Sindsdien heb ik niet meer tegen haar gepraat. Mijn zus belde me laatst op en zei dat ik onredelijk was geweest, maar daar ben ik het niet mee eens. Aan de ene kant voel ik me schuldig, maar aan de andere kant heb ik nu wel naar mijn gevoel geluisterd. Moet ik het goedmaken of is het beter om de situatie nu te laten rusten?” Wat zou jij Annabel adviseren?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam AgreeableAffect7090.

Lees ook: ‘Ik maak me zorgen om het eetpatroon van mijn vriend’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Claudia Wolff