Waarom je eens de omgekeerde plank moet doen in de sportschool

omgekeerde plank

Met deze oefening train je meerdere spiergroepen

We zijn regelmatig in de sportschool te vinden om te werken aan een gezond lichaam. Planken heeft veel gezondheidsvoordelen en dat is dan ook een oefening die we regelmatig uitvoeren in de sportschool. Voer voortaan ook maar de omgekeerde plank uit, want ook deze oefening heeft veel voordelen.

Het is een geweldige oefening!

Spiergroepen

We werken ons regelmatig in het zweet om stevige billen te krijgen of om een beetje vet kwijt te raken. We onderwerpen ons dan ook aan sit-ups, push-ups en hip thrusts. Hoewel dit allemaal goede oefeningen zijn om je buik-, arm- en bilspieren te trainen, is er een oefening waarmee je deze spieren tegelijkertijd traint. We hebben het over de omgekeerde plank.

Voordelen 

Tijdens het uitvoeren van de omgekeerde plank train je de spieren in je onderrug, je hamstrings, je glutes, je core en je armspieren. Wie weleens last heeft van pijn in de onderrug, kan die pijn met deze oefening verminderen. Je rugspieren worden door deze oefening immers sterker. De uitvoering van de omgekeerde plank lijkt simpel, maar vergis je niet. Het is behoorlijk zwaar en daardoor kun je weleens een verkeerde houding aannemen. 

Oefening

  1. Ga op een yogamatje zitten en strek je benen. Plaats je ellebogen op de grond, je vingers richt je naar je voeten.
  2. Strek je lichaam uit en til je heupen van de grond. Houd je armen recht onder je schouders.
  3. Let op dat je lichaam een rechte lijn vormt. Hieronder zie je een instructievideo.

Rustig beginnen

Het is belangrijk dat je lichaam altijd een rechte lijn vormt. Probeer de omgekeerde plank daarom eerst vijf seconden vol te houden. Gaat dat je makkelijk af? Dan kun je tien seconden proberen en ga zo maar door. Let op: soms krijgen mensen last van hun onderrug als ze deze oefening uitvoeren. Vaak houdt dit in dat je niet vanuit je heupen beweegt. Als je niet vanuit je heupen beweegt is de kans groot dat je zwakke bilspieren hebt. Geldt dat voor jou? Dan kun je je beter eerst focussen op het trainen van je bilspieren en gaan voor een oefeningen als een glute-bridge of hip thrust. 

Lees ook: Dit resultaat bereik je door elke dag een paar minuten te planken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag, Flair, Coach Mag | Beeld: Videostill YouTube